Jak zrobić piwo? Uwarzenie piwa jest nieco bardziej skomplikowane niż stworzenie domowego wina, ale dla chcącego nic trudnego. Możesz to zrobić na „skróty” i od początku do końca samodzielnie. Sprawdź przepis!
Jak zrobić piwo samodzielnie?
Piwo domowe – to brzmi pysznie! Jednak od czego zacząć? Zanim przystąpisz do warzenia piwa i kompletowania potrzebnej do tego „aparatury” (czy raczej naczyń i akcesoriów), zastanów się nad jedną kwestią. Czy chcesz uwarzyć własny napój od początku, czyli samodzielnie przejść przez proces zacierania, czy też wspomożesz się zakupem półproduktów (tzw. brew-kit bądź ekstrakt z chmielem). Ta druga opcja jest łatwiejsza i mniej czasochłonna, ale ogranicza możliwości co do rodzajów tworzonego piwa (zwłaszcza brew-kit). Z pewnością jednak pomaga nabrać początkującemu piwowarowi wprawy! Przeczytaj, a będziesz wiedział, jak zrobić piwo obydwoma sposobami! Wszystkie wskazówki podajemy w artykule.
Piwo – przepis z użyciem gotowego ekstraktu
Przepis na piwo z brew-kitu
Brew-kit to dobrany i przygotowany oraz nachmielony ekstrakt słodowy w puszce. Do brew-kitu dołączona jest saszetka z drożdżami piwowarskimi, choć naturalnie możesz wykorzystać inny szczep zamiast tego, który wybrał producent. Jeśli myślisz nad tym, jak zrobić piwo w ten sposób, musisz mieć niezbędne rzeczy. Oprócz puszki z ekstraktem potrzebne będą:
- specjalny jasny ekstrakt słodowy do fermentacji (w ten sposób uzyskasz piwo lepszej jakości niż przy użyciu kilograma cukru czy glukozy, które również oczywiście są możliwymi opcjami);
- garnek 5-litrowy;
- fermentor 20-litrowy;
- termometr;
- wysterylizowane butelki (do piwa z jednego brew-kitu około 40 szt.);
- jałowe kapsle;
- kapslownica.
Jak zrobić piwo z brew-kitu samodzielnie
- Zanim otworzysz puszkę, ogrzej ją w gorącej wodzie (uprzednio wyjmując spod przykrywki torebkę z drożdżami).
- Następnie zagotuj 2 l wody i dodaj do niej ekstrakt słodowy do fermentacji (lub cukier/glukozę). Wymieszaj, doprowadź miksturę do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
- Wlej do fermentora ok. 3,5 l gorącej wody, dodaj do niej zawartość puszki z ekstraktem i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dolej wodę z ekstraktem/cukrem i znów wymieszaj całość. Brzeczka gotowa!
- Dodaj do brzeczki zimną wodę (producent brew-kitu zaznacza, ile dolać).
- Gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 30°C, wysyp na wierzch drożdże.
- Zamknij fermentor pokrywą z rurką fermentacyjną i pozostaw w temperaturze między 18 a 22°C. Fermentacja wraz z klarowaniem potrwa od tygodnia do dwóch. Jak zrobić piwo, gdy napój się sfermentuje?
- Po upływie odpowiedniego czasu rozlej piwo do butelek i dodawaj do każdej cukru (lub przelej je do przygotowanego wcześniej syropu i następnie butelkuj).
- Odstaw piwo do nagazowania na kilka dni, a następnie pozwól mu dojrzeć w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowe!
Jak zrobić piwo z gotowych ekstraktów?
Brew-kit to świetna metoda dla każdego, kto:
- chce zrobić konkretne piwo (każdy zestaw ma oznaczony gatunek);
- dopiero rozpoczyna przygodę z produkcją piwa w domu;
- chce zaoszczędzić czas.
Jeśli warzenie spodobało ci się na tyle, że chcesz poeksperymentować z innymi piwnymi smakami, śmiało spróbuj gotowych ekstraktów bez chmielu.
Jakie są zalety piwnych ekstraktów?
Ich zalety? Masz większe pole do popisu, jeśli chodzi o wybór ekstraktów. Dobierasz także konkretną odmianę chmielu. Właściwy moment na dodanie chmielu to gotowanie (warzenie) brzeczki piwnej. Jak zrobić piwo w ten sposób? W ciągu godziny dodajesz chmiel w jednej, dwóch bądź trzech dawkach, zależnie od stopnia nachmielenia, który chcesz osiągnąć. Dalej proces postępuje podobnie jak w przypadku brew-kitu.
Jak warzyć piwo od początku?
Domowe warzenie piwa jest dość czasochłonne – nie da się ukryć. Nie jest jednak bardzo skomplikowane, a jeśli masz jakieś pomysły na recepturę, upatrzony rodzaj piwa i zacięcie… warto spróbować!
Kolejne etapy domowego warzenia piwa krok po kroku
- Pierwszy etap to śrutowanie słodu. Możesz go pominąć, jeśli kupisz słód już ześrutowany.
- Faza druga to zacieranie. Piwo domowej roboty nie obejdzie się bez zacieru. Oprócz ześrutowanego słodu przygotuj 20- albo 30-litrowy garnek, nagrzej odpowiednią ilość wody do 70–72°C (proporcja 1 kg słodu na 3 l wody, czyli do 15 l wody dasz 5 kg śruty). Śrutę słodową dodawaj do wody powoli, mieszając. Podgrzewaj wodę w tempie 1°C/min. i uważaj, aby słód nie przywarł do dna garnka. Doprowadź zacier do pożądanej temperatury. Wiele zależy od konkretnej receptury, ale zwykle jest to 65-67°C. Zacieranie w tej temperaturze powinno trwać ok. godzinę. Jak zrobić piwo w kolejnym etapie?
- Trzecia faza produkcji piwa w domu to tzw. próba jodowa, wykonywana przy pomocy płynu Lugola. Dzięki niej sprawdzisz, czy cała skrobia ze słodu została przerobiona na cukier, niezbędny do fermentacji alkoholowej. Nabierz nieco zacieru na biały talerzyk i dodaj do próbki kilka kropli płynu Lugola. Jeśli zacier zabarwi się na jakikolwiek kolor, oznacza to, że skrobia jest jeszcze w środku obecna i należy kontynuować zacieranie. Po 10 minutach ponów próbę. Jak zrobić piwo w tym etapie, już wiesz. Pora na kolejny.
- Oto czwarta faza w naszym przepisie na piwo. Gotowy zacier trzeba przefiltrować, aby oddzielić to, co będzie ci potrzebne. Brzeczkę piwną musisz odseparować od młóta. Najpierw podnieś temperaturę zacieru do ok. 75-78°C na kwadrans. Zmniejszysz lepkość zacieru i ułatwisz sobie proces filtracji.
- Filtrację możesz przeprowadzić na kilka sposobów. Istnieją wkładki do fermentorów zwane kadziami filtracyjnymi (wkładka ta ma nawiercone liczne otwory w dnie). Przestrzeń pod wkładką wypełnij czystą wodą o temperaturze 75°C. Następnie przetransferuj zacier do kadzi. Nałóż pokrywkę na fermentor i odczekaj ok. pół godziny.
- Czas na kolejny etap, jak zrobić piwo. Załóż na kranik odpowiedni silikonowy wężyk, kilka razy otwórz i zamknij kranik, aż popłynie odfiltrowany zacier. Kranik powinien być ustawiony w pozycji niskiego przepustu. Pierwszy produkt filtracji będzie oczywiście mętny – przelej go z powrotem do kadzi i powtarzaj proces tak długo, aż z kranika popłynie klarowny zacier. W kadzi powinno pozostać wciąż przykryte zacierem młóto. To ok. ¼ zacieru.
- Kolejny etap do wysładzanie. Przepłucz młóto wodą o temperaturze ok. 75-78°C. W garnku zgromadzisz jeszcze 21-23 l brzeczki.
- Przyszedł czas na chmielenie! Chmiel jest niezbędny dla każdego, kto zastanawia się, jak zrobić piwo, które będzie miało wyrazisty smak. Wybrany wcześniej chmiel gotujesz przez ok. godzinę razem z brzeczką. Chmiel goryczkowy i chmiel aromatyczny dodaje się w jednym, dwóch albo trzech etapach. Wszystko zależy od receptury.
- Po zakończeniu chmielenia musisz schłodzić brzeczkę do temperatury 15-20°C, która jest optymalna dla drożdży. Możesz np. wstawić garnek do wanny z zimną wodą, ale najlepsza będzie specjalna chłodnica zanurzeniowa. Dlaczego trzeba chłodzić szybko? Im dłużej trwa ten proces, tym dłużej brzeczka narażona jest na kontakt z drobnoustrojami – a to niepożądane.
- Pora na ostatni etap, jak zrobić piwo samodzielnie. Po ostudzeniu brzeczki przelej ją do zdezynfekowanego fermentora przy pomocy (sterylnego) wężyka igielitowego i gruszki medycznej. Zakołysz fermentorem kilkakrotnie, dodaj drożdże – a dalej proces fermentacji przebiega już tak, jak opisaliśmy powyżej. Produkcja piwa w domu przypadła ci do gustu? Być może odzwyczaisz się od kupowania gotowych piw…
Warzenie piwa w domu – ile zajmie czasu?
Jak zrobić piwo w domu i ile czasu to zajmie? Wiele zależy od tego, czy wykorzystujesz brew-kit, ekstrakt słodowy czy od samego początku pracujesz nad piwem samodzielnie. Pierwsza opcja skraca początkowy etap przygotowywania napoju o całe godziny pracy. A dokładnie prezentuje się to tak:
Jak zrobić piwo? Czas warzenia piwa w zależności od metody
Pierwszy etap to warzenie piwa. Jeśli samodzielnie przygotowujesz zacier, brzeczka piwna będzie gotowa w ciągu 5-8 godzin. Jeśli masz ekstrakt słodowy i chmiel, wtedy przygotowanie brzeczki zajmie ci znacznie mniej czasu, bo 2-3 godziny. A przy użyciu brew-kitu, czyli nachmielonej, zagęszczonej do ok. 80% brzeczki piwnej zamkniętej w puszce, przygotowanie brzeczki zajmie najwyżej godzinę. Przedstawiamy, jak zrobić piwo. Bardzo istotnym etapem jest fermentacja.
Czas fermentacji
- pierwsza, czyli fermentacja burzliwa, zachodzi w fermentorze i trwa 1–2 tygodnie (w zależności od „docelowego” rodzaju warzonego piwa). W tym czasie cukry podlegają fermentacji alkoholowej za sprawą dodanych do brzeczki drożdży;
- po fermentacji burzliwej następuje fermentacja cicha (kolejny tydzień do dwóch), która odbywa się w drugim fermentorze (przelej do niego piwo, aby oddzielić je od osadów z drożdży, żywic chmielowych). Fermentacja jest kontynuowana, a piwo się klaruje. Czasem ten etap jest pomijany, ale wówczas fermentacja burzliwa powinna trwać dłużej.
O czym pamiętać, gdy domowe piwo dojrzewa?
Trzeci etap to nagazowanie i dojrzewanie młodego piwa. Jak wygląda? Już niedługo poznasz wszystkie etapy i będziesz wiedział, jak zrobić piwo samodzielnie.
- Przelewając piwo do butelek, możesz dodać do każdej z nich odmierzoną porcję cukru. Ewentualnie jeszcze przed rozlaniem przygotuj i zagotuj syrop cukrowy, wlej go do fermentora i zalej piwem.
- Wówczas pozostanie ci rozlanie piwa do butelek, zakapslowanie ich i pozostawienie w temperaturze pokojowej na kilka dni (raz dziennie należy butelką wstrząsać).
- Po tym czasie przenieś piwo w ciemne i chłodne miejsce.
W zależności od tego, jakie piwo chcesz uzyskać, napój będzie teraz leżakował od dwóch tygodni (piwo pszeniczne) do dwóch miesięcy (lager). Niektóre piwa potrzebują nawet dłuższego czasu – ale warto poczekać, aby napój nabrał pełni smaku.
Wiesz już, jak zrobić piwo od początku do końca lub nieco szybciej dzięki ekstraktom. Wiadomo, że warzenie piwa w domu wymaga trochę cierpliwości, ale będziesz mógł rozkoszować się jego smakiem, wiedząc, że od A do Z przygotowałeś je sam!
Leave a Comment