Piwo pszeniczne od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. To jeden z najstarszych trunków, o którym pierwsze wzmianki pojawiły się około 6 tys. lat temu. Poznaj jego rodzaje i sprawdź, czym się charakteryzują poszczególne wersje.
Piwo pszeniczne, czyli jakie? Dowiedz się, czym się różni od zwykłego i jak smakuje
Piwo pszeniczne wyróżnia się orzeźwiającym smakiem, który przypada do gustu wielu osobom. Jest lekkie i doskonale gasi pragnienie. Mało wyczuwalna jest w nim goryczka i bywa mocno gazowane. Do jego produkcji oprócz podstawowych składników wykorzystuje się słód pszeniczny lub pszenicę, dzięki czemu jest bardziej mętne i ma dużą pianę. Pszeniczne piwa górnej fermentacji idealnie nadają się na spotkania towarzyskie w ciepłe dni. Wymienić można wiele rodzajów, które różnią się nutami smakowymi oraz aromatem. Poznaj bliżej niektóre z nich!
Piwo pszeniczne – nieco historii
Piwo pszeniczne to popularny napój, znany już od zarania dziejów – wytwarzali je między innymi starożytni Egipcjanie. W XVI wieku w Niemczech weszło w życie prawo uniemożliwiające dodawanie pszenicy do tego typu trunków. W tym czasie praktycznie wykluczono lub znacząco ograniczono jego wytwarzanie na terenie Europy. Z czasem jednak jedno piwo wyjęto spod tego prawa – był to jasny, pszeniczny hefe-weizen w bawarskim stylu. Na początku było warzony jedynie w browarach książęcych, co przyczyniało się do jego wysokiej ceny. Nowe przepisy piwowarskie weszły w życie dopiero w XIX w, a triumfalny powrót pszenicznych piw nastąpił w latach 70. XX wieku.
Smaki i aromaty w piwie pszenicznym
Piwa pszeniczne charakteryzują się przyjemnym, orzeźwiającym smakiem i aromatem. Wyraźnie wyczuwalne są w nich fenole, które nadają im niecodzienne nuty smakowe, na przykład zielonych oliwek, piernika, goździków czy gałki muszkatołowej. Jeden z dominujących estrów przyjmuje zapach dojrzałych bananów – jest on nawet 4 razy silniejszy niż w równie popularnych piwach lager. W aromacie nie brakuje też zapachu pszenicy – kojarzącego się ze świeżym ziarnem lub chlebem. Obecny może być zapach wanilii i cytrusów. Co ciekawe, nie występuje w nich charakterystyczny smak goryczki, z którego znane są tradycyjne piwa – wynika to między innymi z niskiej zawartości chmielu.
Piwa pszeniczne filtrowane i niefiltrowane
Piwa pszeniczne, podobnie jak inne rodzaje tego trunku, mogą zostać poddane filtracji. W obydwu sytuacjach wykorzystywane są te same składniki. Potrzebny jest też długi proces fermentacji i warzenia piwa. Przechodzą one też swego rodzaju czyszczenie, proces ten jest jednak o wiele głębszy w przypadku piw filtrowanych. Są one przepychane przez filtry kartonowe nawet 4-5 razy. Jakie są między nimi różnice? Czynność ta ma wpływ między innymi na ich datę ważności czy obecność osadu. Piwa niefiltrowane często produkowane są przez browary kraftowe. Bywają nazywane „żywymi”, ponieważ znajduje się w nich dużo witamin i minerałów, ale też bakterii, które mogą ponownie fermentować.
Niemieckie i belgijskie browary pszeniczne
Niemcy i Belgia to dwa kraje, które słyną z produkcji piwa pszenicznego. Produktami niemieckimi są głównie piwa górnej fermentacji, do których dodawany jest słód jęczmienny oraz pszeniczny (ten drugi musi stanowić przynajmniej 50%). Natomiast w Belgii oprócz słodu jęczmiennego dodaje się pszenicę niesłodowaną. W kraju tym często do piw pszenicznych dodaje się również różnego rodzaj składniki – niektóre z nich są niecodzienne, czego przykładem może być kolendra, owies czy skórka pomarańczy.
Najpopularniejsze odmiany piw pszenicznych
Bardzo chętnie wybieranym piwem pszenicznym na terenie Europy jest weizen. To niefiltrowane, orzeźwiające piwo ze sporą zawartości słodu pszenicznego, warzone w Berlinie. Wyróżnia się niską zawartością alkoholu oraz lekkim, musującym i nieco kwaśnym smakiem. Bywa podawane w szerokich, niewysokich kieliszkach. Jego inną odmianą jest hefe-weizen, które może pochwalić się długą tradycją. Jego znakiem rozpoznawczym jest obfita piana oraz wyczuwalny dodatek drożdży. Jest chętnie pite w okresie letnim i podawane w wysokich szklankach zwężających się u dołu. Natomiast dunkel weizen jest ciemnym piwem pszenicznym z wyczuwalnym aromatem orzechów i cynamonu.
Znane i lubiane piwa pszeniczne
Tradycyjnym belgijskim piwem pszenicznym jest piwo białe, nazywane też biere blanche. Jego cechą charakterystyczną jest stosowanie podczas produkcji nie tylko tradycyjnego chmielu, ale również innych ziół, zwłaszcza kolendry, rumianku oraz kminu rzymskiego. Jednak nie tylko Niemcy czy Belgia słyną z warzenia piw pszenicznych. Może tym pochwalić się także nasz kraj, czego przykładem jest piwo grodziskie. Ma ono już 700 lat tradycji i bywa nazywane szampanem, ze względu na wysoką jakość i unikalny smak.
Jakie jest twoje ulubione piwo pszeniczne? Jeżeli jeszcze nie masz faworyta, pora sprawdzić wyżej wymienione propozycje – z pewnością któraś z nich przypadnie ci do gustu!
Leave a Comment