Poncz bezalkoholowy to pyszny napój, który pozwoli ci się dobrze bawić i z pewnością nie przyprawi o ból głowy. Zobacz, jak wykonać ten poncz. Poznaj sprawdzony przepis!
Poncz bezalkoholowy – dowiedz się, jak przyrządzić ten napój!
Zanim przejdziemy do opisu tego, czym jest poncz bezalkoholowy, odpowiedzmy na pytanie o to, czym jest poncz w ogóle. To mieszany napój alkoholowy, który z zasady jest przygotowywany dla większego grona osób. Tradycyjnie podaje się go w dużej wazie.
Podstawowe składniki tradycyjnego ponczu to herbata, cukier, cytryna, wino wzbogacone przyprawami korzennymi oraz dowolny owoc. Typowy poncz zawiera od dwunastu do dwudziestu procent alkoholu. Oczywiście w przypadku przedstawianego tu drinka sprawa wygląda zgoła inaczej.
Poncz bezalkoholowy – składniki
Składniki, których musisz użyć, aby samodzielnie wykonać poncz bezalkoholowy, nie są nader skomplikowane. To czego potrzebujesz, to litr soku pomarańczowego, dwie szklanki soku żurawinowego, pół szklanki soku z cytryny, cztery łyżki cukru trzcinowego, dwie lub trzy pomarańcze, jedna cytryna i pięć mandarynek. Potrzebny będzie też lód oraz półtora litra napoju gazowanego. Może to być wedle uznania Sprite lub nawet woda gazowana.
Poncz bezalkoholowy – przygotowanie
Przygotuj dużą misę. Wlej do niej sok pomarańczowy, sok żurawinowy, sok z cytryny oraz napój gazowany. Dodaj następnie cukier i wszystko dokładnie mieszaj aż do jego rozpuszczenia. Umyj wszystkie owoce, a następnie wykrój z nich białe błonki. Pokrój w plasterki i dodaj owoce do ponczu. Gotowy poncz bezalkoholowy pij ze szklanki uprzednio wypełnionej kilkoma kostkami lodu. Smacznego!
Leave a Comment