cytrynówka

Cytrynówka – jak ją przygotować?

Stawiasz pierwsze kroki w tworzeniu domowych nalewek? Cytrynówka to doskonały pomysł na start. Jest łatwa w przyrządzeniu i nie trzeba długo czekać na jej skosztowanie. Jak ją zrobić?

Nalewka cytrynowa jest lekka, świeża, nie za kwaśna ani nie za słodka. To doskonała propozycja na spotkanie rodzinne czy w gronie przyjaciół. Zwłaszcza że można ją wykonać niedługo przed spotkaniem! Można ją przygotować na bazie wódki, spirytusu czy bimbru – w zależności od mocy, jaką chcemy uzyskać.

Cytrynówka – przepisy 

Jak zrobić cytrynówkę? Przepisów jest sporo i różnią się od siebie głównie rodzajem wykorzystanego alkoholu oraz ewentualnie dodatkowymi składnikami. Nalewka z cytryny może być m.in. robiona na wódce. Jest wówczas lekka i wspaniale cytrusowa. Czego potrzebujesz do jej przygotowania?

cytrynówka-przepis
  • 1 l wódki 40%;
  • 12–15 cytryn;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 szklanki cukru.

Cytryny możesz obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne – nalewkę można przygotować zarówno z owoców nieobranych, jak i pozbawionych skórki. Jeśli nie obierasz – dobrze umyj cytryny, a następnie przekrój je na połówki. Przełóż do słoja i zalej alkoholem. Odstaw naczynie w ciemne miejsce na 24 godziny. 

Po upływie doby przygotuj syrop cukrowy – wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i gotuj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wyjmij cytryny z alkoholu, wyciśnij z nich sok, a potem wlej go do słoja z wódką. Dodaj syrop cukrowy (przestudzony), a następnie całość przecedź przez gazę do butelek. Zamknij je i odstaw na dwa tygodnie. Cytrynówka powinna być smaczna nawet przed ich upływem, ale 14 dni to idealny czas, aby składniki się ze sobą zespoliły.

Cytrynówka z miodem 

Jest to wariant smakowy nalewki na wódce. Do powyższych składników dołącz wówczas 2 szklanki płynnego miodu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać również imbir – świetnie komponuje się zarówno z miodem, jak i z cytryną. Miód dodawaj na etapie przygotowywania syropu cukrowego – dolej go do jednolitego już roztworu.

cytrynówka-z miodem

Cytrynówka na spirytusie

Przepis na cytrynówkę na spirytusie to sprawdzona receptura. Mimo spirytusowej mocy nalewka wychodzi lekka, cytrusowa, o wyrazistym smaku owoców. Oto potrzebne składniki:

  • 10 cytryn;
  • 1 l spirytusu;
  • 0,5 l wody;
  • 800 g cukru.

Podobnie jak przy poprzedniej recepturze, cytryny dobrze umyj i przekrój na połówki. Zalej owoce spirytusem, zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie zagotuj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj – przygotuj syrop cukrowy. Wyjmij cytryny ze spirytusu, wyciśnij z nich sok i połącz z alkoholem. Tak przygotowaną miksturę połącz z syropem cukrowym i dobrze wymieszaj. Odstaw naczynie na 10–14 dni. Po tym czasie możesz przefiltrować nalewkę.

Również ta wersja cytrynówki może być przygotowana z dodatkiem miodu.

Przepis na cytrynówkę z bimbru

cytrynówka-z bimbrem

To kolejna wersja domowej nalewki z cytryny. Samo jej wykonanie wygląda tak samo, jak w przypadku nalewki na wódce i na spirytusie. Zmianie ulegają jedynie proporcje składników. Dobrze wychodzi następujące połączenie:

  • 6–8 cytryn;
  • 1 l bimbru;
  • 0,5 l wody;
  • 3 szklanki cukru.

Zaletą cytrynówki jest fakt, że doskonale smakuje nawet od razu po przygotowaniu i delikatnym schłodzeniu (nie zapomnij jej oczywiście przefiltrować). Warto jednak, aby odczekała 10 dni, gdyż nabierze wówczas pełni smaku. Jeśli poleżakuje jeszcze dłużej, będzie bardziej klarowna, ale dalsze odstawienie nie będzie już miało wpływu na smak.

2.9/5 - (23 głosy)

 

Archiwum: kwiecień 2024