Wódka z mlekiem kokosowym? Ogień z kojącym, łagodnym smakiem? To właśnie likier kokosowy. Smaczny, łagodny i słodki, ale nie przesłodzony napój. Jak go przygotować samodzielnie? Istnieje kilka sprawdzonych przepisów.
Likier kokosowy – egzotyczna nalewka
Receptura przygotowania domowego likieru kokosowego nie jest skomplikowana i – co ważne – trunek ten nie wymaga leżakowania miesiącami. Po paru tygodniach samodzielnie zrobiona nalewka kokosowa jest już gotowa do serwowania, będąc wspaniałym urozmaiceniem każdego przyjęcia.
Likier kokosowy – przepis
Nalewka kokosowa na wiórkach, uzupełniona mlekiem skondensowanym, to podstawowy przepis na likier kokosowy. Co będzie potrzebne do jego zrealizowania?
- 200 g wiórków kokosowych;
- 500 ml wódki lub 200 ml spirytusu + 300 ml wody;
- 500 ml mleka skondensowanego słodzonego;
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego.
Wiórki wsyp do słoika o pojemności 1 litra. Zalej je wódką/spirytusem „złagodzonym” wodą, zakręć słój i odstaw w suche, ciemne miejsce na 1–2 tygodnie. Pamiętaj, aby raz dziennie wstrząsać całością.
Po upływie tego czasu należy otworzyć słój i odcedzić alkohol. Z racji tego, że wiórki są bardzo chłonne, trzeba będzie je odpowiednio odcisnąć. Wystarczy do tego sitko wyłożone gazą, które umieścisz nad garnkiem i będziesz odciskać kolejne porcje wiórków. Tak powstała wódka kokosowa jest już gotowa do dalszych działań!
Aby otrzymać więcej alkoholu i kokosowej esencji, zalej odciśnięte wiórki słodzonym mlekiem skondensowanym. Odczekaj 1 dzień i powtórz tę czynność. Uzupełnij niesłodzonym mlekiem skondensowanym, dobrze wymieszaj, a następnie dolewaj powoli do mleka wódki, cały czas mieszając. Likier można wówczas przelać do butelek!
Przygotowywany według tego przepisu likier kokosowy można przyrządzić z pomocą urządzenia Thermomix. Pierwszy etap – zalanie wiórków wódką – przebiega w zasadzie identycznie, jak przy tradycyjnej metodzie. Po upływie 1–2 tygodni odciśnij wiórki (świetnie nadaje się do tego koszyczek do Thermomixu), a wódkę kokosową przelej do naczynia miksującego, następnie dodaj mleko słodzone i niesłodzone i miksuj przy pomocy końcówki motylek. Wystarczy 10 sekund (ustawienie obrotów na 2).
Likier kokosowy należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.
Likier kokosowy z mlekiem kokosowym – alternatywa dla wiórków
Do stworzenia domowego likieru kokosowego można wykorzystać nie tylko wiórki, ale także mleczko kokosowe. Jakie składniki są potrzebne w tym wypadku?
- puszka mleka kokosowego (400 g);
- cukier (o objętości 0,5–0,75 puszki po mleku kokosowym);
- 250 ml wódki lub 125 ml spirytusu.
Wlej mleko kokosowe do rondelka, odmierz odpowiednią ilość cukru za pomocą pustej puszki po mleku i dodaj go do rondelka. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Mleko powinno się zagotować, a cukier – rozpuścić. Następnie odstaw rondelek z ognia i poczekaj, aż mieszanka się ostudzi.
Kiedy mleczko z cukrem będzie już tylko lekko ciepłe, dodaj wódkę/spirytus i całość wymieszaj. Możesz rozlać likier do butelek i wstawić do lodówki! Po schłodzeniu wyjmij likier z lodówki i przechowuj go w temperaturze pokojowej. Zanim rozlejesz go do kieliszków, wstrząśnij butelką.
Niektóre przepisy uwzględniają w przepisie słodzone mleko skondensowane (wówczas nie będzie zawierał cukru). Taki likier będzie bardzo kremowy i delikatny w smaku. Na 1 puszkę mleczka kokosowego potrzebna będzie taka sama porcja mleka skondensowanego. Tutaj również najpierw podgrzej mleko kokosowe – mieszaj do czasu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Ostudź, a następnie dolej mleko skondensowane oraz wódkę/spirytus. Dobrze wymieszaj, rozlej do butelek i wstaw do lodówki.
Likier kokosowy – jaki drink będzie z nim najlepszy?
Jak pić likier kokosowy? Oczywiście sam w sobie jest już doskonałym alkoholowym przysmakiem, przypominającym malibu. Komponuje się doskonale z sokiem ananasowym. Sprawdza się także jako składnik słodkich drinków. Ciekawe są zwłaszcza połączenia tworzące drinki podobne w smaku do Rafaello. Nie ma jednego przepisu na taki drink, ale warto pamiętać, że jeśli ma oddać wrażenia smakowe znanego deseru, powinny znaleźć się w nim nuty kokosowe, waniliowe i migdałowe. Jaka może więc wyglądać taka kompozycja?
Potrzebne będzie:
- 40 ml wódki waniliowej lub 30 ml wódki czystej i 10 ml syropu waniliowego;
- 20 ml domowego likieru kokosowego;
- 10 ml syropu kokosowego;
- 10 ml syropu migdałowego;
- 60 ml mleczka kokosowego;
- 50 ml śmietanki 18%;
- lód.
Wszystkie składniki wystarczy wlać do shakera i dobrze wstrząsnąć. Przelej koktajl do kieliszka. Możesz udekorować szklankę plasterkiem ananasa, a wierzch drinka wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Leave a Comment