likier rafaello thermomix

Likier Rafaello – Thermomix. Łatwy przepis na słodki likier kokosowy

Szukasz sposobu na słodkiego drinka? Jeśli zamierzasz stworzyć likier Rafaello, Thermomix może ułatwić ci zadanie. Przeczytaj jak przy jego użyciu przyrządzić pyszny likier kokosowy.

5/5 - (1 głos)

Likier Rafaello będzie miał smak kokosowy, jego głównym składnikiem (poza alkoholem) są chrupiące kulki z wiórkami kokosowymi. Co jeszcze musisz kupić, aby przygotować domową nalewkę kokosową z Rafaello? 

Likier Rafaello na thermomix. Lista składników 

Co jest potrzebne do przyrządzenia w domu likieru Raffaello? Thermomix, a oprócz niego: 

  • od 25 do 30 kulek Rafaello, w zależności od tego jak słodki ma być likier
  • 80 gramów cukru; 
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego; 
  • 2 żółtka jajek; 
  • 200 ml tłustej śmietany; 
  • 200 ml alkoholu
  • 200 ml mleka świeżego lub skondensowanego. 

Użycie mleka skondensowanego sprawi, że nalewka będzie nieco gęstsza. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, możesz ustalić ją według swoich preferencji. Polecamy alkohole takie jak wódka lub rum, dobrze komponujące się z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz, aby twój likier Rafaello miał jeszcze silniejszy posmak kokosowy, wódkę możesz wcześniej wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jak krok po kroku przygotować likier? 

Likier Rafaello na thermomix – przepis krok po kroku 

Szykujesz likier Rafaello? Thermomix masz pod ręką? Z tym sprzętem przygotujesz wszystko zgodnie z poniższymi krokami: 

  1. Zmieszaj kulki Rafaello razem z cukrem przez około dziesięć sekund na wysokich obrotach (ok. 7 obrotów). 
  2. Dodaj żółtka jajek i śmietanę 30%. Mieszaj całość przez 4-5 minut na 3 obrotach i podgrzewaj w temperaturze 70 stopni. 
  3. Dodaj wódkę oraz mleko. Ponownie mieszaj i podgrzewaj przez pięć minut, zachowując taką samą prędkość obrotów. 
  4. Po wymieszaniu przelej całość do butelki. Likier po ostygnięciu odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. 

Jeśli zależy ci na intensywnie kokosowym smaku, spróbuj wcześniej nasączyć wiórki kokosowe w wódce lub dodać nieco mleczka kokosowego do mikstury. Smacznego!

Archiwum: kwiecień 2024