Szukasz sposobu na słodkiego drinka? Jeśli zamierzasz stworzyć likier Rafaello, Thermomix może ułatwić ci zadanie. Przeczytaj jak przy jego użyciu przyrządzić pyszny likier kokosowy.
Likier Rafaello – Thermomix. Łatwy przepis na słodki likier kokosowy
Likier Rafaello będzie miał smak kokosowy, jego głównym składnikiem (poza alkoholem) są chrupiące kulki z wiórkami kokosowymi. Co jeszcze musisz kupić, aby przygotować domową nalewkę kokosową z Rafaello?
Likier Rafaello na thermomix. Lista składników
Co jest potrzebne do przyrządzenia w domu likieru Raffaello? Thermomix, a oprócz niego:
- od 25 do 30 kulek Rafaello, w zależności od tego jak słodki ma być likier;
- 80 gramów cukru;
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego;
- 2 żółtka jajek;
- 200 ml tłustej śmietany;
- 200 ml alkoholu;
- 200 ml mleka świeżego lub skondensowanego.
Użycie mleka skondensowanego sprawi, że nalewka będzie nieco gęstsza. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, możesz ustalić ją według swoich preferencji. Polecamy alkohole takie jak wódka lub rum, dobrze komponujące się z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz, aby twój likier Rafaello miał jeszcze silniejszy posmak kokosowy, wódkę możesz wcześniej wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jak krok po kroku przygotować likier?
Likier Rafaello na thermomix – przepis krok po kroku
Szykujesz likier Rafaello? Thermomix masz pod ręką? Z tym sprzętem przygotujesz wszystko zgodnie z poniższymi krokami:
- Zmieszaj kulki Rafaello razem z cukrem przez około dziesięć sekund na wysokich obrotach (ok. 7 obrotów).
- Dodaj żółtka jajek i śmietanę 30%. Mieszaj całość przez 4-5 minut na 3 obrotach i podgrzewaj w temperaturze 70 stopni.
- Dodaj wódkę oraz mleko. Ponownie mieszaj i podgrzewaj przez pięć minut, zachowując taką samą prędkość obrotów.
- Po wymieszaniu przelej całość do butelki. Likier po ostygnięciu odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Jeśli zależy ci na intensywnie kokosowym smaku, spróbuj wcześniej nasączyć wiórki kokosowe w wódce lub dodać nieco mleczka kokosowego do mikstury. Smacznego!
Leave a Comment