Likier migdałowy, czyli amaretto, to trunek pochodzący z Włoch. Choć w sprzedaży jest wiele marek produkujących ten likier, możesz go także przygotować samemu. Przedstawiamy dwa popularne sposoby na domowe amaretto.
Likier migdałowy – jak zrobić domowe amaretto? Z czym podawać?
Oprócz domowych przepisów na amaretto, podpowiadamy także, w jaki sposób i z czym podawać likier migdałowy. Zobacz, w jakich drinkach najlepiej sprawdza się likier z migdałów – amaretto.
Domowy przepis na likier migdałowy – metoda łatwiejsza
Poniższa metoda na domowe amaretto – likier migdałowy – należy do łatwiejszych. Wymaga jednak pewnego zaangażowania. Do wykonania amaretto potrzebne będą następujące składniki:
- 500 ml wódki;
- 2 laski wanilii;
- 200 g cukru białego;
- 100 g cukru brązowego;
- 2 łyżki stołowe ekstraktu migdałowego.
Przygotowanie likieru migdałowego rozpocznij od przecięcia wzdłuż obu lasek wanilii i wyjęcia z nich nasion. Następnie zagotuj cukier biały i brązowy z wodą oraz laskami wanilii. Gdy już się rozpuści, miksturę należy gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie ją wystudzić i przelać do dużego słoika. Teraz trzeba dodać ekstrakt migdałowy oraz wódkę. Kolejny etap to szczelne zakręcenie słoja. Powinien być odstawiony na tydzień do pełnej maceracji. Gdy upłynie ten czas, specyfik przefiltruj przez gazę i możesz już przelać go do butelek.
Jak zrobić domowe amaretto – likier migdałowy od podstaw?
Przepis na wykonanie domowego amaretto – likieru migdałowego – od podstaw jest bardziej skomplikowany i, co za tym idzie, wymaga większego zaangażowania. Będziesz potrzebować poniższych składników:
- szklanka suszonych moreli;
- 1/4 szklanki pestek moreli;
- 1/4 szklanki pestek z wiśni;
- 1/4 szklanki migdałów;
- 2 jagody ziela angielskiego;
- 1 ziarno zielonego kardamonu;
- 3 szczypty ziaren fenkułu;
- 500 ml wódki;
- 250 ml brandy;
- 1/2 szklanki cukru brązowego;
- 1/2 szklanki cukru białego.
Przygotowanie domowego amaretto rozpocznij od pokrojenia na drobno moreli. Następnie zalej je na 30 minut gorącą wodą. Teraz należy pokruszyć wszystkie pestki. Kolejny etap to rozgniecenie kardamonu, ziela angielskiego oraz ziaren fenkułu. Wrzuć to wszystko wraz z morelami, które wcześniej musisz odsączyć, do słoja. Następnie zalej mieszankę brandy oraz połową wódki. Szczelnie zakręć słój. Trzeba go odstawić w ciemne miejsce na jeden miesiąc. Pamiętaj jednak, aby raz dziennie wstrząsnąć słoikiem. Gdy upłynie ten czas, odcedź trunek wszystko przez gazę. Staraj się wycisnąć jak najwięcej płynu.
To jeszcze nie koniec robienia amaretto! Następnie należy skarmelizować biały cukier – osiągniesz to dzięki podgrzewaniu go na patelni i mieszaniu od czasu do czasu. W innym garnku należy przygotować syrop cukrowy – podgrzewaj brązowy cukier z dodatkiem 250 ml wody. Gdy już się do końca rozpuści, należy zdjąć go z ognia. Teraz trzeba delikatnie przelewać syrop do karmelu, który jest podgrzewany na małym ogniu. Pamiętaj, by cały czas mieszać! Gdy masa będzie jednolita, dodaj wódkę. Teraz zdejmij miksturę z ognia, dokładnie ją zamieszaj, a następnie dodaj do przefiltrowanego płynu, który uzyskałeś wcześniej.
Następny etap to wystudzenie i sprawdzenie poziomu słodyczy. Możesz także dodać ekstraktu waniliowego, lecz jest to opcja dodatkowa. Teraz możesz już przelać alkohol do butelek i cieszyć się domowej roboty likierem migdałowym – amaretto.
Jak podawać i z czym pić likier migdałowy?
Amaretto to likier deserowy. Możesz go spożywać w formie czystej w kieliszku – doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy. Świetnie smakuje też z lodami. Popularne drinki z amaretto to m.in.:
- God Father – 40 ml szkockiej whisky, 20 ml likieru amaretto, kostki lodu – należy je zmieszać razem w niskiej szklance;
- God Mother – 40 ml wódki, 20 ml likieru amaretto, kostki lodu – miesza się je razem w niskim szkle;
- God Child – 40 ml wódki, 20 ml likieru amaretto, śmietanka, kostki lodu – wszystkie składniki należy wstrząsnąć mocno w shakerze i wlać do niskiej szklanki;
- Rafaello No. 1 – 10 ml syropu waniliowego, 10 ml likieru kokosowego, 10 ml Irich Cream np. Bailey’s lub Carolan’s – trzeba wstrząsnąć wszystkie składniki w shakerze z lodem, a następnie odcedzić do kieliszka, który dekoruje się wiórkami kokosowymi;
- Rafaello No. 2 – 40 ml likieru kokosowego, 30 ml Irish Cream np. Bailey’s lub Carolan’s, 30 ml mleczka skondensowanego, 20 ml likieru amaretto – należy wstrząsnąć te składniki w shakerze z lodem, po czym odcedzić do kieliszka z dekoracją z wiórków kokosowych;
- Rafaello No. 3 – 40 ml wódki waniliowej, 20 ml likieru kokosowego, 10 ml syropu kokosowego, 10 ml syropu migdałowego, 60 ml mleczka kokosowego, 50 ml śmietanki 18% – należy wstrząsnąć wszystkie składniki w shakerze z lodem, a następnie odcedzić je do kieliszka, który jest udekorowany wiórkami kokosowymi;
- Rafaello No. 4 – 4 kulki Rafaello, 200 ml wódki kokosowej – składniki należy zmiksować, a uzyskaną w ten sposób miksturę wstrząsnąć z lodem, po czym odcedzić do kieliszków, które dekoruje się wiórkami kokosowymi.
Jak widać, zrobienie amaretto wcale nie musi być trudne. Drinków z jego użyciem też jest całkiem sporo. Sprawdź, które najbardziej odpowiadają tobie i twoim gościom!
Leave a Comment