likier waniliowy

Domowy likier waniliowy – z czym pić i jak zrobić?

Likier waniliowy to lekki alkohol deserowy o kuszącym smaku, który doskonale smakuje w czystej postaci, ale również jako dodatek do ciast, lodów i kawy. Podpowiadamy, jak zrobić go samodzielnie!

Ocena

Likier waniliowy jest lekkim deserowym alkoholem przygotowanym najczęściej na bazie mleka lub śmietanki. Może też występować w zdecydowanie lżejszej konsystencji, niezabielony. Świetnie smakuje w czystej postaci, ale też zachwyci podniebienia, jako dodatek do lodów, ciast i kawy, Sprawdź, jak przygotować domowy likier waniliowy!

Przepis na domowy likier śmietankowo-waniliowy z nutką kawy

Likier waniliowy uznawany jest za typowo kobiecy alkohol. Wszystko to za sprawą delikatnego, słodkiego smaku, który idealnie pasuje do deserów. Dodanie do ziaren wanilii odrobiny śmietanki i kawy sprawia, że trunek nabiera wyrafinowania. Gorąco polecamy wypróbowanie poniższego przepisu, szczególnie miłośnikom słodkości!

Składniki likieru śmietankowo-waniliowego z nutką kawy

Będziesz potrzebować:

  • 400 g śmietany 30%;
  • 2 laski wanilii;
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej;
  • 250 ml wódki.

Likier śmietankowo-waniliowy z nutką kawy – sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest rozkrojenie lasek wanilii i oddzielenie ich od ziarenek. Kolejno do garnka dodaje się: śmietankę, ziarenka z laski wanilii, pokrojone laski wanilii bez ziarenek oraz kawę. Całość należy dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. Po ostudzeniu mieszankę przecedza się przez sito i przelewa do miski. Następnie, cały czas mieszając, należy dolewać wódki. Po dodaniu całości alkoholu, likier będzie gotowy, Najlepiej spożywać go schłodzonego.

Domowy przepis na mleczny likier waniliowy

Tradycyjny domowy likier waniliowy powstaje z połączenia trzech składników, a więc alkoholu, mleka oraz wanilii. Poniżej prezentujemy, jak go wykonać.

Mleczny likier waniliowy  – składniki

  • 300 ml spirytusu 70%;
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • 1 laska wanilii.

Mleczny likier waniliowy – sposób przygotowania

Pierwszym krokiem będzie zagotowanie całego mleka skondensowanego. Należy trzymać go na niewielkim gazie przez dwie i pół godziny, a następnie dokładnie wystudzić. Kolejno do mleka stopniowo dodaje się alkohol, cały czas mieszając, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie powstające grudki. Otrzymaną mieszankę przelewa się do butelki i wrzuca do środka cała laskę wanilii. Trunek najlepiej podawać schłodzony.

Domowy mleczny likier śmietankowy o intensywnie waniliowym smaku

Jeśli uwielbiasz słodycze i alkohole deserowe, nie możesz obojętnie przejść obok pomysłu na stworzenie intensywnie waniliowego śmietankowego likieru. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 300 ml wódki waniliowej;
  • 300 ml mleka;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 100 g cukru;
  • pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii.

Aby przygotować likier, wystarczy rozpuścić cukier w podgrzanej mieszance z mleka i śmietanki. Całość dokładnie trzeba ostudzić, a następnie zalać wódką i dosypać wanilię. Trunek będzie nadawał się do spożycia po dwóch tygodniach spędzonych w lodówce.

Likier waniliowy można przygotować i podawać na wiele sposobów. Niezależnie od ich wyboru jedno jest pewne  – ten trunek zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Archiwum: styczeń 2024