Espresso martini – przepis na ten drink jest niezwykle prosty. A efekty są niesamowite. Dowiedz się, jak zrobić ten koktajl i ciesz się wyjątkowym smakiem.
Espresso martini. Przepis, który z pewnością polubisz! Sprawdź!
Są drinki kwaśne, słodkie, gorzkie, a są i takie o bardzo oryginalnym charakterze. Takimi drinkami są te, które odznaczają się wyrazistymi nutami kawowymi. Dokładnie tak jest w przypadku Espresso martini. Przepis na ten drink to odrobina słodyczy, ale przede wszystkim kawowość. Nie brakuje tu też mocy. Dowiedz się, czym dokładnie jest ten koktajl i samodzielnie sporządź ów specjał.
Espresso martini – przepis. Historia
Przyjmuje się, że Espresso martini powstało na początku lat osiemdziesiątych. Za jego wynalazcę uznaje się słynnego barmana Dicka Bradsella. Miał on zaserwować jednej z klientek eksperymentalnego drinka, gdy ta poprosiła o coś, co postawi ją na nogi, a zarazem pozwoli się dobrze bawić. Wziął więc świeżo zaparzone espresso, likier kawowy i dobrą wódkę. Połączył wszystko i tak powstało Espresso martini. Przepis na ten drink przez lata pozostał niezmienny.
Espresso martini – przepis. Składniki
Oto składniki, których będziesz potrzebować, aby samemu wykonać Espresso martini. Przepis wbrew pozorom jest prosty. Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych elementów. Po pierwsze, pięćdziesiąt mililitrów dobrej jakości wódki. Po drugie, około dwadzieścia pięć mililitrów likieru kawowego Kahlua (jest to innymi słowy jeden kieliszek). Do tego tyleż samo syropu cukrowego. Syrop cukrowy to nic innego jak woda i cukier zmieszane ze sobą w równych proporcjach. Wreszcie kluczowy składnik wyróżniający ten drink czyli filiżanka świeżo przygotowanego espresso.
Espresso martini – przepis. Przygotowanie drinka
A oto jak przygotować ten koktajl krok po kroku. W żadnym wypadku nie należy po prostu mieszać ze sobą składników. Przepis jest prosty, ale trzeba trzymać się kolejności działań, aby drink był udany. Po pierwsze, musisz schłodzić szkło, w którym będziesz podawać drinka. W tym celu napełnij szkło lodem. Przygotuj zawczasu espresso i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W dalszej kolejności napełnij shaker lodem. Następnie dodaj kolejno Kahluę, wódkę, espresso i na końcu syrop cukrowy. Pamiętaj – kolejność jest ważna! Wstrząsaj wszystko dokładnie przez około pół minuty, by składniki się połączyły. Całość odcedź do wcześniej przygotowanego szkła. To wszystko. Espresso martini gotowe! Smacznego!
Leave a Comment