Jeśli chcesz przygotować domowy likier, Thermomix znacznie przyśpieszy cały proces. Jakie likiery przygotujesz za pomocą tego narzędzia?
Likier – Thermomix to idealne urządzenie do jego przygotowania
Przygotowanie domowych likierów to jedno z najpopularniejszych zastosowań Thermomixa. Likier kawowy, krówkowy, kokosowy – możliwości jest więcej, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. W czym może pomóc ci wielofunkcyjny robot kuchenny?
Thermomix – stwórz dowolny likier
Gwarantujemy – jeśli raz wypróbujesz przepisy na domowe likiery z wykorzystaniem Thermomixa, twoja przygoda nie skończy się na jednej nalewce. Funkcje jednoczesnego mieszania i podgrzewania pozwalają na szybkie przygotowanie likierów z niemal wszystkich słodkich składników.
Jakie likiery można przygotować za pomocą robota kuchennego?
Za pomocą thermomixa przygotujesz likiery, takie jak:
- likier kokosowy;
- likier kakaowy;
- likier kawowy;
- likier rafaello;
- likier kukułkowy;
- likier kajmakowy;
- likier piernikowy;
- i inne.
Znaczna większość ze słodkich likierów bazuje na mleku, zazwyczaj w formie mleka skondensowanego. Zaletą przepisów jest ich duże podobieństwo – w niemal wszystkich z nich proporcje składników do alkoholu są takie same. Jeśli więc raz z sukcesem przygotujesz pyszny likier, na pewno uda ci się powtórzyć to z innym głównym składnikiem. Smaki można ze sobą również mieszać. Przykładowo likier piernikowy będzie świetnie smakował z dodatkiem czekolady czy kajmaku.
Jak przygotować domowy likier?
Thermomix to świetne kuchenne urządzenie wielofunkcyjne, które skraca czas przygotowania niemal każdego posiłku. Jednym z najłatwiejszych przepisów na Thermomix są właśnie domowe likiery smakowe. Wystarczą ci zaledwie dwie funkcje i kilka minut, a składniki możesz po prostu wsypać do narzędzia miksującego. Co musisz wiedzieć o przygotowaniu likierów w ten sposób?
Funkcja mieszania
Tak naprawdę z funkcji robota kuchennego potrzebne będą ci jedynie funkcja mieszania i podgrzewania. Funkcja mieszania ma wiele szybkości obrotu, nie tylko więc zmiesza ze sobą składniki, ale i rozkruszy je na drobne kawałki. Przyda się to przy własnoręcznym przygotowywaniu przypraw do likieru czy łamaniu kostek czekolady i cukierków na drobne kawałki. Przy mieszaniu składników zazwyczaj wykorzystywane są obroty średniej szybkości, czyli obrót 3–6. Jeśli chcesz rozkruszyć twarde kawałki, wybierz najszybszy z nich, czyli obrót 10.
Funkcja podgrzewania
Funkcja podgrzewania przyda się do rozpuszczenia składników w sobie, czyli np. połączenia masy czekoladowej z mlekiem. Średnią temperaturą podgrzewania przy likierach domowych jest 70 stopni. Możliwość jednoczesnego zaprogramowania funkcji mieszania z podgrzewaniem pozwala na przyśpieszenie przygotowania oraz jednolite zmieszanie się słodkiej masy na likier.
Domowy likier. Thermomix i jego niezbędne akcesoria
Wiesz już, jakie funkcje i średnie ustawienia przydadzą się przy przygotowywaniu domowych likierów w robocie kuchennym. Jakie akcesoria musi zawierać twoje urządzenie? Są to:
- miska/naczynie miksujące;
- pokrywa do naczynia miksującego;
- nasadka mieszająca (tzw. motylek);
- nasadka zgarniająca (tzw. kopystka).
To już cała filozofia – jeden robot kuchenny, funkcje mieszania i podgrzewania oraz twoje ulubione składniki. Nie pozostaje nic więcej niż przygotować pierwszy domowy likier. Powodzenia!
Leave a Comment