Czwórniak to miód pitny, który znany jest od tysięcy lat. Jego przygotowanie jest dość wymagające, dlatego większość osób decyduje się na zakup tego trunku w sklepie. Co warto wiedzieć na jego temat?
Czwórniak – czym jest i jak go pić?
Wyrób miodów pitnych miał miejsce już w średniowieczu. W ciągu tysięcy lat alkohole te w żadnym stopniu nie traciły na swojej popularności. Czwórniak i wiele innych rodzajów tych trunków dostępne były niemalże na wszystkich ucztach w dworkach szlacheckich. W ówczesnych czasach czwórniak przodował nad winem, czego powodem był problem z dostępnością winorośli. Obecnie miód pitny czwórniak jest równie popularny. Sprawdź sam, co warto wiedzieć na jego temat!
Czym jest miód pitny czwórniak?
Miód czwórniak to nic innego jak półwytrawny miód pitny, którego cechą charakterystyczną jest bardzo wyraźny smak. Nazwa „czwórniak” wzięła się od sposobu przyrządzania tego trunku. Produkuje się go w proporcji, w której na jedną objętość miodu przypadają trzy objętości wody. Ile alkoholu zawarte jest w tym trunku? Zależnie od sposobu przygotowania, będzie to od 9 do nawet 12%. Warto wspomnieć, że inne miody pitne muszą leżakować nawet 10 lat. Czwórniak dojrzewa najszybciej, dlatego jest zdatny do picia już po roku dojrzewania. Czwórniak to propozycja, którą poleca się osobom ceniącym sobie wytrawny smak.
Jak wygląda proces przygotowania czwórniaka?
Przygotowanie czwórniaka wymaga wiele cierpliwości. Cały proces zaczyna się od warzenia beczki w temperaturze od 95 do 105°C. Proporcje miodu i wody w przepisie na miód pitny czwórniak, jak już wiesz, wynoszą 1 do 3. W późniejszym czasie brzeczka miodowa jest studzona do temperatury pokojowej. Następny etap to szczepienie roztworem drożdży, po którym nadchodzi pora na fermentację. Ta z kolei przebiega w dwóch częściach. Najpierw dochodzi do fermentacji burzliwej, a później cichej. Kiedy proces ten zostanie zakończony, konieczne jest zebranie osadu drożdżowego oraz pozostawienie czwórniaka do leżakowania. Trwa to około roku.
Jak serwować czwórniak?
Odpowiednie serwowanie czwórniaka jest niezwykle ważne. Ten miód pitny bardzo dobrze pasuje do polskiej kuchni, dlatego warto podawać go do różnych staropolskich dań. Świetnie współgra z potrawami mięsnymi czy rybnymi. Warto zaznaczyć, że można go serwować także w formie drinka z dodatkiem lodu i cytryny.
Czwórniak to jeden z mniej popularnych miodów pitnych. Nie znaczy to jednak, że należy go pomijać. Jeśli jesteś fanem wytrawnego smaku, to z pewnością przypadnie ci do gustu!
Leave a Comment