Likier jajeczny, czyli ajerkoniak, to chętnie pijany napój na bazie jajek, cukru i alkoholu. Podpowiadamy, jak za pomocą thermomixa przygotować go w domu.
Likier jajeczny – thermomix
Przeczytaj, jakie składniki będą ci potrzebne, aby przygotować najlepszy likier jajeczny, i skąd pochodzi ten słodki alkohol.
Likier jajeczny – co to za alkohol?
Likier jajeczny pochodzi z Holandii, gdzie spotkamy go pod nazwą Advocaat. To od niej pochodzi popularne spolszczenie nazwy. Miał być on sposobem holenderskich prawników – adwokatów na ukojenie startego gardła.
Likier produkowany jest głównie na bazie brandy o niskim stężeniu alkoholu (do 25% zawartości). Tradycyjnie dodaje się do niego również miód i śmietanę. Średnia zawartość alkoholu w likierze jajecznym wynosi około 18%. W Polsce likier jajeczny nazywa się adwokatem, ajerkoniakiem lub jajecznikiem. Napój bardzo łatwo przygotujesz w domu za pomocą thermomixa. Podpowiadamy jak!
Likier jajeczny – potrzebne składniki
Aby przygotować prosty likier jajeczny, potrzebne będzie ci:
- sześć żółtek jajek;
- 250 gram drobno zmielonego cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego lub aromatu;
- 1 puszka skondensowanego mleka;
- 250 mililitrów wybranego przez ciebie alkoholu.
Likier jajeczny najczęściej wykonywany jest na bazie alkoholi, takich jak wódka, biały rum, brandy, lub mieszanka wódki z brandy. Tutaj zachęcamy do eksperymentów – likier możesz wykonać za każdym razem w innej wersji, aż znajdziesz ulubioną. Jak wygląda przepis na likier jajeczny?
Likier jajeczny i thermomix, czyli najprostszy domowy przepis
Jedynym narzędziem kuchennym, które jest potrzebne, aby przygotować domowy adwokat, jest thermomix. Choć likier z jajek można wykonać też samodzielnie, roboty kuchenne, takie jak thermomix gwarantują dobre wymieszanie i podgrzanie składników. Co musisz zrobić, aby przygotować napój?
Likier jajeczny krok po kroku
Po przygotowaniu niezbędnych składników wymienionych na liście powyżej należy wykonać poniższe kroki:
- Podgrzej w narzędziu miksującym żółtka jajek, cukier i cukier waniliowy w temperaturze 70 stopni. Ustawieniem, które powinieneś wybrać na thermomixie są trzy obroty i około pięciu minut czasu mieszania.
- Dodaj alkohol i skondensowane mleko.
- Ustaw thermomix ponownie na mieszanie i podgrzewanie przez pięć minut.
- Po skończeniu pracy przez robota kuchennego przelej likier do butelki i odstaw do odstygnięcia.
I to wszystko – właśnie przygotowałeś prosty i domowy likier jajeczny. Warto przechowywać go w lodówce i co jakiś czas sprawdzać konsystencję. Jeśli adwokat gęstnieje, wystarczy dolać do niego trochę wódki i mocno potrząsnąć butelką, aby składniki się wymieszały. Likier jajeczny powinien mieć puszystą, gęstą konsystencję i intensywnie żółty kolor. Dobrze wymieszany nie będzie ani zbyt słodki, ani gorzki. Wyczuwalny powinien być też smak alkoholu. Możesz podawać go z lodami, kawą, ale i wykonać na jego bazie bardziej skomplikowane drinki. Smacznego!
Leave a Comment