Grzany cydr to trunek, który idealnie sprawdza się jako rozgrzewający napój w czasie zimowych wieczorów. Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego na pewno sobie z tym poradzisz. Jak to zrobić?
Grzany cydr – najlepsze przepisy
Na półkach sklepowych nie brakuje wszelkiego rodzaju cydrów. Napój ten w ciągu ostatnich kilku lat stał się bardzo popularny, dlatego nie ma w tym nic dziwnego. Domowy grzany cydr jest tym, czego powinieneś spróbować. Świetnie rozgrzewa, a ilość jego niezliczonych aromatów sprawia, że przypadnie do gustu niemalże każdemu. Przepisów na ten trunek jest wiele, jednak dzisiaj poznasz trzy wyselekcjonowane propozycje. Jedna z nich to grzany cydr bezalkoholowy, który przypadnie do gustu także nieletnim czy kobietom w ciąży. Sprawdź sam, jaki jest najlepszy przepis na grzany cydr!
Klasyczny grzany cydr
Ten przepis na grzany cydr to receptura dla początkujących. Nie znajdziesz tutaj wielu dodatkowych składników, zatem wyróżnia go prosty, klasyczny smak. Jak przyrządzić taki cydr grzany?
Składniki:
- 1 litr cydru;
- 2 kawałki kory cynamonu;
- 5 łyżek cukru trzcinowego;
- 2 gwiazdki anyżu;
- 1 łyżka goździków;
- ½ zielonego jabłka.
Przygotowanie:
- Do dużego naczynia wsyp cukier trzcinowy, tak aby pokrył całą powierzchnię dna.
- Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje.
- Powoli dodaj cydr i wymieszaj.
- Dodaj goździki, cynamon oraz anyż.
- Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Przelej swój grzany cydr do szklanek i podawaj na ciepło.
Grzany cydr z kardamonem i miodem
Druga propozycja to grzany cydr z miodem i kardamonem. Mimo większej ilości składników całość jest w przygotowaniu równie prosta jak poprzednia propozycja. Jak wygląda lista składników na ten grzany cydr?
- ½ litra cydru;
- 2 gwiazdki anyżu;
- 2 kawałki kory cynamonu;
- 2 goździki;
- 4 suszone śliwki;
- 2 ziarenka kardamonu;
- ¼ pomarańczy pokrojonej w plasterki;
- ½ jabłka;
- miód.
Przygotowanie:
- Wlej cydr do garnka, dodaj śliwki oraz wszystkie przyprawy.
- Podgrzewaj całość przez około 3 minuty na niedużym ogniu. Zwróć uwagę na to, aby nie doszło do wrzenia.
- Dodaj pokrojone jabłko oraz pomarańczę i miód. Podgrzewaj przez kolejne 60 sekund i podawaj przygotowany grzany cydr na ciepło.
Bezalkoholowy grzany cydr
Oczywistym jest, że nie każdy może lub chce spożywać alkohol. Właśnie dlatego ostatnia propozycja to taki grzany cydr, w którym nie znajdziesz ani grama alkoholu.
Składniki:
- 6 jabłek;
- 4-5 plasterków imbiru;
- 2 laski cynamonu;
- ½ łyżeczki startej lub mielonej gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Wyciśnij jabłka, tak aby uzyskać świeży sok.
- Przelej sok do garnka.
- Dodaj wszystkie składniki.
- Podgrzej całość na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Przed podaniem poczekaj, aż twój grzany cydr nieco ostygnie.
Jak sam widzisz, grzany cydr to alkohol, który może być przyrządzany na naprawdę wiele sposobów. Nie bez znaczenia jest także samo podanie – do każdej szklanki warto dodać kawałki świeżego jabłka, dzięki czemu cała kompozycja będzie pełniejsza. Teraz już wiesz, jak przygotować grzany cydr, także nie zwlekaj, tylko bierz się do pracy!
Leave a Comment