anyżówka

Anyżówka – na co pomaga i jak przygotować gwieździstą nalewkę?

Anyżówka to nic innego jak dość słodki alkohol, który cechuje się swoim wyraźnym smakiem. Oryginalnie produkuje się go przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych i Francji, jednak wytwarzany w domu jest równie dobry.

Anyż gwiaździsty to przyprawa, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Łagodzi ona dolegliwości układu pokarmowego, dlatego poleca się ją osobom, które borykają się z przejedzeniem. Te suche owoce pochodzą z wiecznie zielonego drzewa, które nazywane jest badianem właściwym. Cechują je ośmioramienne gwiazdki, w których zawarte są nasiona. Używa się ich jako aromatycznej przyprawy, a także do produkcji kosmetyków oraz leków. W swoim własnym zaciszu domowym za ich pomocą możesz przygotować trunek, jakim jest anyżówka. 

Anyż gwiaździsty a anyżek – co warto wiedzieć?

Anyżówka przygotowywana jest z anyżu gwiaździstego, który przez wielu nazywany jest anyżkiem lub anyżem. Określenie to jest błędne, gdyż odnosi się do innej rośliny, jaką jest biedrzeniec anyż. Jedyny składnik, jaki łączy go z badianem właściwym to anetol, czyli olejek charakteryzujący się przeciwbólowym, bakterio- i grzybobójczym oraz wiatropędnym działaniem. Rośliny te łatwo mogą zostać odróżnione poprzez nasiona. Te biedrzeńca anyżu są szaro-zielone, z kolei anyż gwiazdkowy cechuje się brązowymi. 

Nalewka anyżowa – jakimi właściwościami się charakteryzuje?

anyżówka- właściwości

Anyżówka cechuje się bardzo silnym działaniem przeciwdrobnoustrojowym oraz przeciwutleniającym. Wykazuje także właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W związku z tym nalewka z anyżu idealnie sprawdza się w leczeniu infekcji bakteryjnych, grzybiczych, a także wszelkich przeziębień. Z czego jeszcze słynie anyżówka?

  • działanie wyksztuśne;
  • działanie przeciwwymiotne;
  • łagodzące nudności;
  • działanie stymulujące wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu za sprawą anyżówka francuskiej możliwe jest leczenie niestrawności;
  • działanie rozkurczowe i wiatropędne;
  • działanie moczopędne, co powoduje oczyszczenie organizmu z toksyn;
  • działanie przeciwcukrzycowe;
  • działanie wspomagające laktację.

Jak sam widzisz, anyżówka okazuje się pomocna w leczeniu wielu schorzeń. Przepis na ten alkohol jest naprawdę łatwy, dlatego, nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś żadnego domowego trunku, z pewnością sobie z nim poradzisz. Jak zrobić anyżówkę?

Anyżówka – przepis na niepowtarzalny trunek

Anyżówka nie wymaga od ciebie wielu składników, jedyne co będziesz potrzebował to:

  • 10 sztuk anyżu gwiaździstego;
  • 1/5 szklanki anyżu;
  • 500 ml wódki;
  • 0,5 kg cukru;
  • pół laski cynamonu;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 5 goździków;
  • pół skórki otartej z cytryny;

Przygotowanie:

  1. Anyż, cynamon, ziele angielskie, anyż gwiaździsty oraz skórkę z cytryny umieść w wysokim naczyniu. 
  2. Przygotuj roztwór z wody oraz cukru.
  3. Wykorzystaj roztwór do zalania składników.
  4. Powoli dodawaj wódkę.
  5. Zakręć słoik i pozostaw go na około 6 miesięcy w ciepłym miejscu.
  6. Zlej alkohol, przefiltruj oraz przelej do butelek.
  7. Butelki umieść w spiżarce na około 30 dni.
  8. Po upływie miesiąca twoja anyżówka będzie gotowa.

Babciny przepis na anyżówkę z kardamonem 

anyżówka-babciny przepis

Anyżówka z kardamonem to nieco inna odmiana tego trunku. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem, co z pewnością spodoba się wielu smakoszom. Jeśli jednak jest to twoja pierwsza przygoda z tym trunkiem, postaw na klasyczne rozwiązanie. Później jeszcze będziesz miał czas na eksperymenty. Co będzie ci potrzebne, aby przygotować anyżówkę z kardamonem?

  • kilka gwiazdek anyżu;
  • 500 ml wódki;
  • kilka ziaren kardamonu;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • kilka goździków;
  • sok z połowy cytryny;
  • Starta skórka z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży słoik.
  2. Umieść w nim wszystkie składniki oraz zalej je wódką.
  3. Pozostaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na około 30 dni.
  4. Kiedy czas minie, możesz rozlać swój trunek do butelek – anyżówka jest gotowa.

Anyżówka – jak modyfikować przepisy?

Jeśli robienie domowych alkoholi nie jest ci obce, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dokonał własnych modyfikacji w przedstawionych przepisach. Ulubione smaki się różnią, dlatego niezwykle ważne jest to, aby poprzez eksperymentowanie stworzyć swoją własną recepturę. W związku z tym, jeśli chcesz stworzyć gorzką nalewkę, wykorzystaj wódkę zamiast spirytusu. Powinna ona mieć od 40 do 45 procent. Pamiętaj także, aby pominąć w przepisie cukier, choć łyżka miodu zawsze okaże się pomocna. Proporcje pomiędzy anyżem gwiaździstym i anyżkiem mogą być dowolnie modyfikowane. Nie możemy jednak nie wspomnieć, że aromat tego drugiego jest znacznie bardziej subtelny. Poza skórką z cytryny błędem nie będzie także dodanie samego soku z cytrusa. Działanie to sprawi, że przełamiesz gorycz. Z kolei woda może zostać zastąpiona mlekiem, na skutek czego granica między likierem a nalewką nieco się zatrze. W efekcie uzyskasz świetny dodatek do porannej kawy.

anyżówka-jak modyfikować

Anyżówka to prosta oraz szybka domowa nalewka. Cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami, dlatego, jeśli zaczynasz swoją przygodę z domowymi alkoholami, będzie ona wręcz idealna na sam początek.

5/5 - (1 głos)

 

Archiwum: kwiecień 2024