Anyżówka to nic innego jak dość słodki alkohol, który cechuje się swoim wyraźnym smakiem. Oryginalnie produkuje się go przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych i Francji, jednak wytwarzany w domu jest równie dobry.
Anyżówka – na co pomaga i jak przygotować gwieździstą nalewkę?
Anyż gwiaździsty to przyprawa, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Łagodzi ona dolegliwości układu pokarmowego, dlatego poleca się ją osobom, które borykają się z przejedzeniem. Te suche owoce pochodzą z wiecznie zielonego drzewa, które nazywane jest badianem właściwym. Cechują je ośmioramienne gwiazdki, w których zawarte są nasiona. Używa się ich jako aromatycznej przyprawy, a także do produkcji kosmetyków oraz leków. W swoim własnym zaciszu domowym za ich pomocą możesz przygotować trunek, jakim jest anyżówka.
Anyż gwiaździsty a anyżek – co warto wiedzieć?
Anyżówka przygotowywana jest z anyżu gwiaździstego, który przez wielu nazywany jest anyżkiem lub anyżem. Określenie to jest błędne, gdyż odnosi się do innej rośliny, jaką jest biedrzeniec anyż. Jedyny składnik, jaki łączy go z badianem właściwym to anetol, czyli olejek charakteryzujący się przeciwbólowym, bakterio- i grzybobójczym oraz wiatropędnym działaniem. Rośliny te łatwo mogą zostać odróżnione poprzez nasiona. Te biedrzeńca anyżu są szaro-zielone, z kolei anyż gwiazdkowy cechuje się brązowymi.
Nalewka anyżowa – jakimi właściwościami się charakteryzuje?
Anyżówka cechuje się bardzo silnym działaniem przeciwdrobnoustrojowym oraz przeciwutleniającym. Wykazuje także właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W związku z tym nalewka z anyżu idealnie sprawdza się w leczeniu infekcji bakteryjnych, grzybiczych, a także wszelkich przeziębień. Z czego jeszcze słynie anyżówka?
- działanie wyksztuśne;
- działanie przeciwwymiotne;
- łagodzące nudności;
- działanie stymulujące wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu za sprawą anyżówka francuskiej możliwe jest leczenie niestrawności;
- działanie rozkurczowe i wiatropędne;
- działanie moczopędne, co powoduje oczyszczenie organizmu z toksyn;
- działanie przeciwcukrzycowe;
- działanie wspomagające laktację.
Jak sam widzisz, anyżówka okazuje się pomocna w leczeniu wielu schorzeń. Przepis na ten alkohol jest naprawdę łatwy, dlatego, nawet jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywałeś żadnego domowego trunku, z pewnością sobie z nim poradzisz. Jak zrobić anyżówkę?
Anyżówka – przepis na niepowtarzalny trunek
Anyżówka nie wymaga od ciebie wielu składników, jedyne co będziesz potrzebował to:
- 10 sztuk anyżu gwiaździstego;
- 1/5 szklanki anyżu;
- 500 ml wódki;
- 0,5 kg cukru;
- pół laski cynamonu;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 5 goździków;
- pół skórki otartej z cytryny;
Przygotowanie:
- Anyż, cynamon, ziele angielskie, anyż gwiaździsty oraz skórkę z cytryny umieść w wysokim naczyniu.
- Przygotuj roztwór z wody oraz cukru.
- Wykorzystaj roztwór do zalania składników.
- Powoli dodawaj wódkę.
- Zakręć słoik i pozostaw go na około 6 miesięcy w ciepłym miejscu.
- Zlej alkohol, przefiltruj oraz przelej do butelek.
- Butelki umieść w spiżarce na około 30 dni.
- Po upływie miesiąca twoja anyżówka będzie gotowa.
Babciny przepis na anyżówkę z kardamonem
Anyżówka z kardamonem to nieco inna odmiana tego trunku. Charakteryzuje się mocniejszym smakiem, co z pewnością spodoba się wielu smakoszom. Jeśli jednak jest to twoja pierwsza przygoda z tym trunkiem, postaw na klasyczne rozwiązanie. Później jeszcze będziesz miał czas na eksperymenty. Co będzie ci potrzebne, aby przygotować anyżówkę z kardamonem?
- kilka gwiazdek anyżu;
- 500 ml wódki;
- kilka ziaren kardamonu;
- 3 łyżki cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- kilka goździków;
- sok z połowy cytryny;
- Starta skórka z cytryny.
Przygotowanie:
- Przygotuj duży słoik.
- Umieść w nim wszystkie składniki oraz zalej je wódką.
- Pozostaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na około 30 dni.
- Kiedy czas minie, możesz rozlać swój trunek do butelek – anyżówka jest gotowa.
Anyżówka – jak modyfikować przepisy?
Jeśli robienie domowych alkoholi nie jest ci obce, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dokonał własnych modyfikacji w przedstawionych przepisach. Ulubione smaki się różnią, dlatego niezwykle ważne jest to, aby poprzez eksperymentowanie stworzyć swoją własną recepturę. W związku z tym, jeśli chcesz stworzyć gorzką nalewkę, wykorzystaj wódkę zamiast spirytusu. Powinna ona mieć od 40 do 45 procent. Pamiętaj także, aby pominąć w przepisie cukier, choć łyżka miodu zawsze okaże się pomocna. Proporcje pomiędzy anyżem gwiaździstym i anyżkiem mogą być dowolnie modyfikowane. Nie możemy jednak nie wspomnieć, że aromat tego drugiego jest znacznie bardziej subtelny. Poza skórką z cytryny błędem nie będzie także dodanie samego soku z cytrusa. Działanie to sprawi, że przełamiesz gorycz. Z kolei woda może zostać zastąpiona mlekiem, na skutek czego granica między likierem a nalewką nieco się zatrze. W efekcie uzyskasz świetny dodatek do porannej kawy.
Anyżówka to prosta oraz szybka domowa nalewka. Cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami, dlatego, jeśli zaczynasz swoją przygodę z domowymi alkoholami, będzie ona wręcz idealna na sam początek.
Leave a Comment