Intensywny pomarańczowy kolor, korzenny smak i aromat oraz rozgrzewające właściwości to najważniejsze cechy, jakimi wyróżnia się domowa nalewka z dyni. Ten wyjątkowy trunek doskonale sprawdzi się szczególne w chłodniejszych miesiącach roku. Sprawdź najlepszy przepis na pyszną dyniówkę.
Nalewka z dyni – poznaj sprawdzony przepis na pyszną nalewkę dyniową z dodatkiem rozgrzewających korzennych przypraw
Domowa nalewka z dyni to pyszny i zdrowy sposób na zwiększenie odporności w sezonie jesienny i zimowym. Własnoręcznie przygotowany trunek z dodatkiem korzennych przypraw świetnie sprawdzi się także jako naturalne remedium na uporczywe przeziębienia.
Jakie właściwości ma nalewka z dyni?
Zanim przejdziemy do przedstawienia najlepszego przepisu na nalewkę z dyni, przyjrzyjmy się właściwościom, jakie posiada to popularne warzywo, tym bardziej, że wielkimi krokami zbliża się sezon na dynie, który trwa od początku lipca aż do późnej jesieni. Sam miąższ oraz pestki to prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników odżywczych, oraz witamin i minerałów. Nalewka z dyni zawiera aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir oraz goździki, które posiadają antyseptyczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Doskonale wspierają organizm w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, wzmacniają układ odpornościowy oraz regulują ciśnienie krwi. Delikatnie podnoszą termogenezę, dzięki temu skutecznie rozgrzeją ciało w chłodniejszych miesiącach.
Najważniejsze właściwości zdrowotne dyni
- dostarcza błonnika pokarmowego;
- reguluje ciśnienie krwi;
- stabilizuje poziom cukru;
- zawiera tryptofan – prekursor serotoniny zwanej hormonem szczęścia;
- zawiera potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, fosfor;
- dostarcza cennych witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E, K i PP.
Jak podawać dyniówkę?
Popularna dyniówka to pyszny i aromatyczny napój alkoholowy wykonany z niedrogich składników. Własnoręcznie przyrządzony trunek można podawać w klasycznym kieliszku do likieru i ozdobić go laską cynamonu. Ten wykwintny alkohol doskonale sprawdzi się podczas praktycznie każdej okazji. Możesz go pić solo lub przygotować na jego bazie różnorodne drinki i shoty. Kieliszek korzennego napoju skutecznie rozgrzeje i pobudzi krążenie, a wypity do obfitego posiłku usprawni przebieg procesów trawiennych. Butelka domowej nalewki z dyni umieszczona w eleganckim opakowaniu może być także dobrym pomysłem na prezent.
Przepis na nalewkę dyniową
Przygotowanie wspaniałej dyniówki jest łatwe i niewymagające. Domowa wersja tego znakomitego trunku pod względem smaku i aromatu jest nieporównywalnie lepsza niż sklepowe odpowiedniki, a dodatkowo mamy pełną kontrolę nad składnikami, których używamy. Dynia jest symbolem jesieni, dlatego aromatyczną nalewkę dyniową warto przygotować właśnie o tej porze roku. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na nalewkę dyniową, który możesz dowolnie modyfikować i wzbogacać o dodatkowe składniki, takie jak miód (zamiast cukru) czy laska wanilii.
Nalewka z dyni – składniki
Do przygotowania domowej nalewki potrzebujesz następujących składników:
- 1 kilogram miąższu z dyni;
- 1 litr czystej wódki;
- 10 goździków;
- 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru;
- 250 ml wody;
- 0,5 kilograma cukru;
- 1 laska cynamonu.
Nalewka z dyni – przygotowanie
- Pozbawiony pestek miąższ z obranej dyni pokrój w kostkę (1–2 cm).
- Do 3-litrowego słoja wrzuć kostki dyni, dodaj cynamon, imbir oraz goździki.
- Całość zalej alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce.
- Po tym czasie zlej alkohol do osobnego słoja, a dynię zalej syropem, ponownie szczelnie zamknij słoik i odstaw na tydzień w chłodne miejsce.
- Następnie przefiltruj słodki płyn za pomocą sitka lub bibułki filtracyjnej, a następnie połącz go ze zlanym tydzień wcześniej alkoholem.
- Nalewkę dokładnie wymieszaj, rozlej do butelek i odstaw na co najmniej 3 miesiące.
- Najlepszy smak i aromat nalewka uzyskuje po 6 miesiącach.
Nalewka z dyni to jeden z najciekawszych trunków tego rodzaju. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający napój podczas szczególnych okazji czy jesiennych wieczorów spędzonych w domu.
Leave a Comment