Gin Daisy jest smacznym i prostym w przygotowaniu koktajlem na bazie ginu. Jego kolor to jedna z przyczyn, dla której wzbudza zainteresowanie wielu pań. Dowiedz się, czym się charakteryzuje i z czym go podawać!
Gin Daisy – co go wyróżnia? Sprawdź, jak przygotować koktajl samodzielnie w domu!
Gin Daisy jest prostym, ale efektownym trunkiem, który z uwagi na swój różowy lub morelowy kolor wzbudza zainteresowanie ze strony pań. Istnieje co najmniej kilka sposobów na jego przygotowanie. Efektem każdego jest estetyczny, kolorowy, lekki i słodko-kwaśny drink. Sprawdź receptury w naszym krótkim tekście!
Gin Daisy w wersji klasycznej
Pierwsze zapiski mówiące o ginie Daisy sięgają lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Wówczas koktajl przygotowywano z odpowiednich proporcji ginu, soku z cytryny, likieru z gorzkiej pomarańczy oraz syropu cukrowego. Mieszankę niekiedy uzupełniano wodą gazowaną i podawano z dodatkiem 4-5 kostek lodu.
Tajemnica smaku Gin Daisy leżała w odpowiednim połączeniu składników. Dzięki temu można było otrzymać wyważoną mieszankę słodyczy, alkoholu i kwasowości o pięknym brzoskwiniowym kolorze. W koktajlu mieszało się płyny o różnych gęstościach, dlatego należało go odpowiednio wstrząsnąć, ale w żadnym wypadku nie mieszać.
Składniki ginu Daisy w wersji klasycznej
Oto składniki drinka Gin Daisy w klasycznym wydaniu:
- 45 ml ginu;
- 15 ml likieru z gorzkiej pomarańczy;
- 30 ml soku z cytryny;
- 25 ml syropu cukrowego;
- woda gazowana;
- 4–5 kostek lodu.
Gin Daisy w wersji współczesnej
Obecnie Daisy wyróżnia się różowym kolorem, którego intensywność zależy od rodzaju wykorzystanego lodu oraz ilości dodanej grenadyny. Pozostał jednak zbilansowany słodko-cierpki smak z lekkim posmakiem granatu.
Składniki ginu Daisy w wersji współczesnej
Obecnie do przygotowania ginu Daisy wykorzystuje się:
- 20 ml wody gazowanej;
- 20 ml soku z cytryny;
- 20 ml grenadyny;
- 40 ml ginu;
- lód w kostkach lub kruszony;
- ćwiartka lub plaster pomarańczy dla ozdoby.
Oto przepis na najprostsze przygotowanie ginu Daisy.
- Połącz wszystkie składniki w shakerze.
- Dokładnym i energicznym ruchem wstrząśnij nim.
- Jeśli wykorzystujesz lód kruszony i chcesz uzyskać efekt cieniowania, lód dodaj osobno do szklanki i powoli zalewaj go mieszanką.
Gin Daisy to słodko-kwaśny drink o brzoskwiniowym lub różowym kolorze. Zabarwienie oraz delikatność sprawia, że jest bardzo chętnie zamawiany przez kobiety. Bardzo łatwo go przygotować, więc możesz to zrobić już dziś!
Leave a Comment