Nalewka z ananasa to złocisty trunek o przepysznym smaku. Ten tropikalny owoc najczęściej spożywasz bezpośrednio, aczkolwiek wykorzystanie go do przygotowania alkoholu jest tego warte.
Nalewka z ananasa, czyli pomysł na hawajski owoc w alkoholowej odsłonie
Ananas, który będziesz wybierał do swojej ananasówki, powinien być bardzo dojrzały. Okazy te cechują się ciemnożółtym miąższem. Niestety w Polsce bardzo trudno kupić taki produkt. Nie powinno cię to dziwić, gdyż owoc ten pochodzi z dalekich krajów. W związku z tym, po zakupie warto pozostawić ananasa na kilka dni. Będzie w stanie dojrzeć, a co za tym idzie – stanie się znacznie słodszy. W momencie, gdy jego liście opadną, a skórka zacznie brązowieć, poczujesz jego charakterystyczny zapach. To znak, że twój owoc, z którego ma być przyrządzana nalewka z ananasa, jest gotowy do użycia.
Jakimi właściwościami cechuje się ananas?
W ananasie znajdziesz wiele składników mineralnych oraz witamin. W jego składzie zawarta jest witamina A,B1,B2,B6,C, PP, a także cynk, miedź, kwas foliowy, fosfor oraz żelazo. Niemała zawartość witaminy C sprawia, że nalewka z ananasa okazuje się zbawienna w czasie leczenia przeziębień. Wspomaga układ odpornościowy, co pozytywnie wpłynie na twoją kurację. Co więcej, wykazuje także działanie antyoksydacyjne, dlatego dobrze wpływa na wygląd oraz samopoczucie. Jednocześnie ananas jest bogaty w cukry proste, a zarazem niskokaloryczne. Właśnie dlatego 100 gramów owocu zawiera zaledwie 50 kcal. Jak wygląda przepis na nalewkę ananasową?
Nalewka z ananasa – kto powinien jej unikać?
Szybka nalewka z ananasa to trunek, który może spożywać zdecydowana większość osób. Zasadniczo owoc ten jest bezpieczny, jednak niektórzy powinni go unikać. Jest to spowodowane zawartością bromelainy, której musisz się wystrzegać, jeśli bierzesz antybiotyki lub inne medykamenty odpowiedzialne za rozrzedzanie krwi. Oczywiste jest również to, że nalewka z ananasa i cytryny to alkohol, zatem zarówno dzieci, jak i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie mogą jej przyjmować. Musisz również pamiętać, że owoc ten jest bogaty w cukier, jednak nie zawiera wiele błonnika, dlatego może zwiększać ryzyko nadwagi lub cukrzycy typu II.
Nalewka ananasowa na spirytusie – jak ją przyrządzić?
Nalewka z ananasa jest prosta i całkiem szybka w przygotowaniu. W związku z tym naprawdę warto się nią zainteresować. Jakie składniki są potrzebne na ten trunek?
- 500 ml czystej wódki 40%;
- 500 ml spirytusu 96%;
- 600 g ananasa;
- 500 ml wody;
- 500 g cukru;
- 3–5 limonek;
- kawałek kory cynamonu około 8 cm;
- 1 laska wanilii.
Nalewka z ananasa – przygotowanie:
- Umyj oraz osusz dojrzałego ananasa.
- Obierz owoc ze skórki oraz wyciągnij rdzeń. Z kolei soczysty miąższ podziel na małą kostkę.
- Przełóż przygotowanego ananasa do słoika, dodaj wanilię oraz zalej spirytusem i alkoholem.
- Pozostaw zakręcone naczynie na około 14 dni.
- Po dwóch tygodniach zlej płyn oraz mocno odciśnij owoce, po czym je odrzuć.
- Przygotuj syrop. Wrzuć do wody cynamon oraz gotuj przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj cukier oraz gotuj przez kolejne 10 minut.
- Ostudź syrop oraz dolej go do zlanej nalewki wraz z sokiem z limonki.
- Odstaw na kolejne 14 dni.
- Po upływie dwóch tygodni przefiltruj alkohol do butelek.
- Nalewka z ananasa musi leżakować przez około 2 miesiące – po tym czasie będzie gotowa.
Nalewka z ananasa świeżego to idealna propozycja dla amatorów domowych alkoholi. Jej smak, aromat, czy sam wygląd jest niesamowity, dlatego naprawdę warto ją przygotować. Jest to także bardzo dobry pomysł na prezent, który z pewnością sprawi obdarowanemu wiele przyjemności.
Leave a Comment