Jeżyny to skarbnica witamin i antyoksydantów. Dawniej sok z tych owoców podawano na przeziębienie. Jak zrobić smaczną nalewkę z jeżyn na bimbrze? Sprawdź!
Nalewka z jeżyn na bimbrze — przepis krok po kroku
Jak zrobić nalewkę z jeżyn na bimbrze?
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować 4 kg dojrzałych jeżyn, 2 l bimbru, 2 kg cukru i słój z szerokim otworem.
Owoce dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do słoja. Zalewamy je 2 l mocnego bimbru 70%. Słój odstawiamy na 2 tygodnie, regularnie mieszając zawartość.
Po tym czasie zlewamy nalew. Jeżyny zalewamy syropem z 2 kg cukru i 1 l wody. Słój odstawiamy na kolejne 4 tygodnie.
Następnie tłoczymy owoce, filtrujemy sok. Łączymy go z nalewem i rozlewamy do butelek. Tak przygotowaną nalewkę z jeżyn pozostawiamy dojrzewać jeszcze 6 miesięcy.
Jak wykorzystać jeżyny z nalewki?
Jeżyny pozostałe po sporządzeniu nalewki można wykorzystać na wiele sposobów. Można z nich zrobić konfiturę, dodając cukier. Albo upiec z nich ciasto na kruchym spodzie. Można też zamrozić je w formie kostek lodu i dodawać do napojów i deserów.
Podsumowanie
Domowa nalewka z jeżyn na bazie bimbru łączy w sobie walory zdrowotne i smakowe tych owoców. Warto poświęcić czas na przygotowanie tego oryginalnego trunku. Korzyści zdrowotne i wyśmienity smak jeżynówki z pewnością Cię zachwycą.
Leave a Comment