Bimber kawowy to prawdziwy rarytas dla koneserów kawy i domowych trunków. Aromatyczna nalewka z kawy na bazie bimbru zachwyci każdego miłośnika mocnej kawy. Sprawdź, jak łatwo zrobić własną zaprawkę kawową do bimbru!
Bimber kawowy — jak łatwo zrobić domowy likier z kawy
Składniki na bimber kawowy i przygotowanie likieru
Aby przygotować aromatyczną nalewkę kawową z bimbru, potrzebujemy zaledwie dwóch składników – samego bimbru oraz świeżo zmielonej kawy. Najlepiej użyć mocno palonej kawy ziarnistej, która zapewni naszemu trunkowi intensywny smak i aromat.
Do litra bimbru wsypujemy ok. 20 g grubo zmielonych ziaren kawy. Można je lekko rozgnieść w moździerzu, by uwolnić aromaty. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie mieszając. Po tym czasie przecedzamy przez gazę.
Jak podawać i degustować bimber kawowy
Bimber kawowy to prawdziwa gratka dla koneserów mocnej kawy. Możemy delektować się nim na zimno, w małych łyczkach. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do deserów – wystarczy polać nim biszkopty, lody czy ciasto.
Oczywiście taki aromatyczny likier znakomicie nadaje się także do mieszania drinków. Wystarczy dodać mleko skondensowane, by w mgnieniu oka przygotować wyśmienitego drinka przypominającego Irish coffee. Bimber kawowy z pewnością zachwyci koneserów mocnych trunków.
Podsumowanie
Bimber kawowy to prawdziwa gratka dla miłośników mocnej, aromatycznej kawy. Przygotowanie własnej nalewki kawowej na bazie domowej roboty bimbru jest niezwykle proste. Wystarczy dodać zmieloną kawę do bimbru i odstawić na kilka tygodni. Już po kilku łykach poczujemy intensywny aromat ulubionego napoju. Bimber kawowy zachwyci każdego fana mocnej kawy!
Leave a Comment