American pale ale to orzeźwiające piwo, w którym wyczuwalne są cytrusowe lub sosnowe aromaty, charakterystyczne dla amerykańskich odmian chmielu. Jest ono jednak mocno inspirowane angielskim pale ale. Jakie różnice istnieją między nimi?
Prawdopodobnie nieraz napotkałeś w sklepach piwa opisywane skrótem APA. W dodatku pełno też podobnych nazw – oprócz APA jest też IPA, AIPA, DIPA i dziesiątki innych odmian. Dziś pomożemy ci odróżnić od reszty pierwszą z nich. Czym jest american pale ale i czym różni się od innych rodzajów jasnego ale? Sprawdź!
Historia amerykańskiego piwa
Jasne piwo typu ale posiada korzenie brytyjskie. English pale ale sięga swoją tradycją bardzo daleko. W przeszłości ale było jedynym wyrazem na określenie słodowych trunków. Początkowo trunek ten w ogóle nie zawierał chmielu. Był słodki i mało odfermentowany. Z czasem używanie chmielu stało się coraz powszechniejsze – zrozumiano bowiem, że oprócz nadawania charakterystycznego smaku, roślina ta posiada też właściwości konserwujące.
India pale ale, czyli IPA, to nazwa, która po raz pierwszy pojawiła się w pierwszej połowie XIX wieku. Piwo to powstało na potrzeby brytyjskich kolonii w Indiach. Musiało być w stanie wytrzymać długą przeprawę w ciepłych, nie zawsze sprzyjających warunkach.
American pale ale jest jednak związane z inną kolonią – dzisiejszymi Stanami Zjednoczonymi
Podczas eksperymentów piwowarskich w pierwszych angielskich osadach na Nowym Kontynencie, okazało się, że te same rośliny sadzone na innym gruncie posiadają całkiem inne walory smakowe. APA po raz pierwszy zyskała sobie miano osobnego stylu piwnego dopiero w 1980 roku. Jest to nowoczesne spojrzenie na długą tradycję warzenia angielskiego typu piwa. Do dziś gatunek ten stale się rozwija i ewoluuje dzięki wielu lokalnym browarom. Najważniejszym aspektem, który wyróżnia ten trunek spośród innych, jest użycie do jego produkcji wyłącznie lokalnych, amerykańskich surowców.
Unikalny chmiel i inne surowce
Najważniejszym składnikiem wyróżniającym piwo APA od innych jasnych piw jest dodatek amerykańskiej odmiany chmielu. W procesie produkcji najczęściej używa się szyszek „Cascade”. Nadają one piwu cytrusowy smak, z możliwymi do wyczucia nutami kwiatowymi lub lekko pikantnymi.
Oprócz odmiany rośliny, ważny jest też proces tworzenia. Mocny aromat zawdzięczany jest procesowi chmielenia na zimno lub dodania chmielu na sam koniec warzenia. Nie bez znaczenia są też drożdże. American pale ale to jasne piwo górnej fermentacji, co oznacza, że do jego produkcji używane są drożdże unoszące się na brzeczce. Drożdże górnej fermentacji typowo nadają więcej głębokich aromatów niż te, które opadają na dno.
Piwo american pale ale – smak
American pale ale najczęściej waha się na poziomie 5% zawartości alkoholu. Wyróżnia się unikalnymi właściwościami chmielu „Cascade”. Dzięki niemu, w tym trunku można wyczuć przyjemne cytrusowo-kwiatowe nuty, nieco grejpfrutowe. Posiada też dość sporą goryczkę. Równoważą ją jednak aromaty słodowe – chlebowe, prażone lub ciasteczkowe. Do produkcji stosowany jest zwykle słód dwurzędowy pale ale. Jest to bez wątpienia orzeźwiające piwo, o łagodnym finiszu.
American pale ale a IPA – różnice
Właściwości APA i IPA zacierają się między sobą. Ten drugi rodzaj jest typowo mocniejszy i posiada więcej goryczki nadanej przez dużą zawartość chmielu. Istnieją różne rodzaje india pale ale, z użyciem lokalnych chmieli. Oryginalna wersja tego trunku wykorzystuje jednak roślinę pochodzenia angielskiego, nie amerykańskiego.
American pale ale produkowane jest w podobny sposób jak inne pale ale, w tym IPA, z jedną znaczącą różnicą – niezbędne jest użycie do tego procesu amerykańskich surowców. Może nie wydawać się to jako zbyt wiele. Chmiele amerykańskie charakteryzują się jednak całkowicie innym aromatem niż te same rośliny uprawiane w innych miejscach na świecie. APA posiada gorzkie, cytrusowe aromaty, kojarzące się przede wszystkim z grejpfrutem. Jest jednak łagodniejsze i bardziej zbilansowane od agresywnie chmielowego IPA.
Leave a Comment