Nalewka piernikowa to świetna propozycja dla każdej osoby, która przepada za piernikowym smakiem. Ten czekoladowy trunek pozwoli ci zapamiętać święta przez naprawdę długie lata.
Nalewka piernikowa, czyli alkohol w iście świątecznej odmianie
Nalewka piernikowa jest również nazywana adwentową, ponieważ to właśnie początek tego okresu powinien być momentem, w którym rozpoczniesz pracę nad swoim alkoholem. W przeciwnym razie możesz się nieco spóźnić, a przecież alkohol ten powinien stanąć na każdym stole w Wigilijną noc. Nie oznacza to jednak, że w pozostałe zimowe dni trunek ten się nie sprawdzi. Piernikowy smak i rozgrzewające właściwości sprawiają, że naprawdę warto przetestować jeden z wielu przepisów.
Nalewka piernikowa – przepis na klasyczny wariant
Klasyczna nalewka piernikowa to propozycja dla ciebie, jeśli nie jesteś fanem dużej ilości smaków zamkniętych w jednym trunku. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania tego alkoholu?
- 200 ml spirytusu;
- 250 ml wódki;
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Przygotowanie:
- Przygotuj garnek oraz wypełnij go do połowy wodą.
- Włóż do naczynia puszkę z mlekiem skondensowanym i gotuj przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby stale dodawać wodę, gdyż puszka przez cały czas musi być nią zakryta.
- Pozostaw puszkę na 30 minut do ostygnięcia.
- W mikserze umieść karmel z puszki, dodaj przyprawę i zacznij miksować.
- Powoli wlewaj alkohol do swojej mikstury, kiedy połączysz całość, przelej alkohol do butelek.
- Twoja nalewka piernikowa potrzebuje jeszcze 4–6 tygodni leżakowania. Pamiętaj, aby systematycznie potrząsać butelką.
Likier piernikowy – jak go przygotować?
Mimo tego, że alkohol ten nie jest nalewką, to naprawdę warto go przygotować. Będzie gotowy w zaledwie kilka chwil, a smak zachwyci niejedną osobę.
Składniki:
- 250 ml brązowego rumu;
- 500 ml słodkiej oraz płynnej śmietany 30–36%;
- 2 łyżki Nutelli lub też innego kremu czekoladowo-orzechowego;
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika;
- 100 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Umieść Nuttellę w misce oraz mieszając za pomocą trzepaczki, dodawaj do niej rum. Poczekaj aż krem zupełnie się rozpuści.
- Kontynuując mieszanie, zacznij stopniowe wlewanie śmietany. Na samym końcu dodaj przyprawę do piernika oraz cukier, po czym mocno wymieszaj.
- Przelej likier przez gazę oraz przechowuj w lodówce.
Pamiętaj o tym, aby przed pierwszym spożyciem tego trunku mocno go schłodzić. W tym celu warto pozostawić go na nie mniej niż 12 godzin w lodówce.
Nalewka piernikowa z dodatkiem przypraw – domowa receptura
Nalewka piernikowa z dodatkiem przypraw to coś, co przypadnie ci do gustu, jeśli przepadasz za eksplozją smaków w alkoholach.
Składniki:
- 2 l wódki;
- 500 ml płynnego miodu;
- 1 l wody;
- 8 lasek cynamonu;
- 4 laski wanilii;
- 7 g ziaren kardamonu;
- łyżka goździków;
- 150 g anyżu gwiazdkowego.
Przygotowanie:
- Wydrąż miąższ z laski wanilii, a goździki, cynamon, kardamon oraz anyż dokładnie rozgnieć w moździerzu.
- Wszystkie przyprawy wrzuć do słoika i zalej wódką, po czym zamknij i odstaw na około 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
- Po upływie 14 dni odcedź przyprawy.
- Wymieszaj miód z gorącą wodą w taki sposób, aby stworzył jednolity płyn.
- Schłodzoną wodę z miodem połącz z alkoholem, zamknij i pozostaw na 24 godziny.
- Po upływie doby twoja nalewka piernikowa może zostać przefiltrowana oraz rozlana do butelek.
Nalewka piernikowa to zarówno świetny dodatek do kawy, jak i pomysł na świąteczny podarunek. Jej smak z pewnością każdemu przypadnie do gustu, a prostota przygotowania wyłącznie zachęca do jej stworzenia.
Leave a Comment