Czy wiesz, że rodzaj i kształt szkła, w którym podawany jest alkohol może wpłynąć na jego smak i aromat? To nie tylko kwestia estetyki i tradycji! Dowiedz się, jakie szkło do piwa najlepiej nadaje się do różnych rodzajów trunków.
Jako miłośnik piwa zapewne wiesz, że istnieją wręcz niezliczone rodzaje tego złotego trunku. Aby w pełni docenić piwowarską sztukę polskich i zagranicznych browarów, warto nauczyć się podawać napoje w odpowiedni sposób. Każdy gatunek ma określoną temperaturę, a także kształt szkła do piwa, w których smakuje najlepiej. Naucz się dobierać odpowiednie szkło do napoju alkoholowego, by skutecznie uwypuklić jego unikalny smak i aromat.
Rodzaje szkła do piwa
Większość osób prawdopodobnie ma zwykłe kufle i szklanki, które najbardziej kojarzą się z piciem piwa. Istnieje jednak dużo więcej rodzajów szkła do piwa, a wszystkie z nich służą do czegoś innego. Poznaj najpopularniejsze rodzaje szklanek i kufli do piwa:
- kufel – z grubego szkła, które bardzo dobrze utrzymuje chłodną temperaturę. Kufel koniecznie musi mieć rączkę, która wyróżnia go spośród innych rodzajów szkieł;
- szklanka z cienkiego szkła – wysoka, prosta i lekko rozszerzająca się u góry. Podkreśla orzeźwiające właściwości schłodzonego piwa. Uwalnia więcej aromatów chmielu i słodu, wzmagając wrażenie musowania. Istnieją różne wersje klasycznego kształtu, każda z nich stworzona jest z myślą o innym piwie;
- szklanka z grubego szkła (French Jelly Glass) – lepiej i dłużej utrzymuje chłodną temperaturę niż cienkie szkło. Specyficzny, kanciasty kształt ułatwia też trzymanie szklanki. Chętnie zaopatrują się w nią bary i restauracje, ponieważ ten rodzaj szkła jest mniej podatny na tłuczenie;
- szklanka pintowa – takie szkła do piwa mają różne kształty, lecz zawsze wyróżnia je jedno – pojemność dokładnie jednej pinty. Pinta angielska (568 ml) to objętość szklanek. Natomiast shaker mieści pintę amerykańską, która wynosi 473 ml;
- pokal do piwa – wysoka, smukła szklanka na nóżce, która jest znacznie grubsza, krótsza i stabilniejsza niż ta w kieliszkach do wina.
Degustacyjne szkło do piwa
Osobną kategorią są tzw. szkła degustacyjne, zwane też sensorycznymi. Umożliwiają one sprawniejsze smakowanie, wąchanie i popijanie małych łyczków. Tego typu kieliszki do piwa są bardzo popularne do profesjonalnej degustacji złocistego napoju. Pozwalają na łatwiejsze wyłapanie subtelnych różnic między różnymi rodzajami nietypowych trunków ze wszystkich zakątków świata i stylów piwowarskich. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów szklanek degustacyjnych o bardziej nietypowych kształtach:
- snifter;
- tulip;
- tek.
Które szklanki do piwa nadają się do jakiego trunku?
Specjalne szkło do piwa nie zawsze jest łatwo dostępne u sprzedawców stacjonarnych i łatwiej znajdziesz je w sklepach internetowych. Dostosuj rodzaj szklanek do typu piw, jakie najczęściej spożywasz:
- lager – piwo marcowe będzie świetnie się prezentować w wyższym kuflu. Natomiast pękate szkło przypominające małą beczułkę sprawdzi się do koźlaków, piw miodowych i grzańców. Lagery dobrze smakują też w cienkich, wysokich szklankach;
- weizen – piwo pszeniczne najlepiej smakuje w smukłej, wysokiej szklance. Na dole wyróżnia się ona mocno zarysowanym zwężeniem. Szklanka do piwa pszenicznego wyraźnie rozszerza się ku górze, dzięki czemu charakterystyczna dla tego trunku piana dłużej się utrzymuje. Ten kształt pozwala też lepiej docenić piękną barwę serwowanego w niej napoju;
- piwa typu radler, owocowe i smakowe – takie orzeźwiające, kwaśne lub słodkie trunki powinny być mocno schłodzone. French Jelly Glass najlepiej utrzyma ich temperaturę;
- stout lub ale – typowo podaje się je w szklankach pintowych;
- pilzner, lager i koźlak – świetnie prezentują się w pokalu.
Szkła do piwa odgrywają kluczową rolę w eksponowaniu wszystkich indywidualnych zalet różnych rodzajów złocistego trunku. Ich mniej znane rodzaje wcale nie są zarezerwowane dla profesjonalnych degustatorów! Warto spróbować tego samego trunku w kilku różnych szklankach, by sprawdzić, jak ich kształt wpływa na smak piwa.
Leave a Comment