Nalewka cytrynowa to trunek idealny na upalne, letnie popołudnia. Nie wymaga długiego leżakowania, więc dodatkowo to propozycja dla niecierpliwych. Podpowiadamy, jak wykonać domową cytrynówkę na spirytusie!
Nalewka cytrynowa – najlepszy przepis na domową cytrynówkę
Sekret idealnej nalewki cytrynowej tkwi w doskonałym połączeniu trzech składników: cytryn, cukru i spirytusu. W efekcie otrzymuje się pyszny, lekko kwaśny i orzeźwiający trunek, który może stanowić podstawę dla tworzenia drinków i koktajli, ale też samodzielny smakołyk popijany w gorące letnie popołudnia. Nalewka cytrynowa nie wymaga długiego leżakowania – już tydzień wystarczy, aby móc się cieszyć jej wyjątkowym smakiem! Zapraszamy na degustację!
Przepis na nalewkę cytrynową z 3 składników
Najprostszy przepis na cytrynówkę zakłada wykorzystanie tylko trzech składników. W rezultacie otrzymasz pyszny, lekko kwaskowaty i orzeźwiający trunek. Możesz go pić samodzielnie w niewielkich zmrożonych kieliszkach lub z kostką lodu, ale również z dodatkiem soków i napojów.
Składniki na cytrynówkę
- 9 cytryn;
- 2 szklanki cukru;
- 0,5 litra spirytusu.
Sposób przygotowania prostej nalewki cytrynowej
- Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie i cienkie obranie cytryn ze skórki. Można w tym celu wykorzystać nożyk szczelinowy. Ważne, aby ściągnąć jedynie żółtą skórkę i nie naruszyć białej warstwy znajdującej się pod nią.
- Kolejno skórki zalewa się spirytusem, zamyka w szczelnym naczyniu i odstawia na 24 godziny. Następnego dnia należy zagotować syrop z dwóch szklanek cukru i 1 litra wody i pozostawić go do całkowitego ostudzenia.
- Kolejnym krokiem będzie wyciśnięcie soku z uprzednio obranych cytryn i dodanie go do ostudzonego syropu. Do tak powstałej mieszanki dodaje się odcedzony od skórek cytrynowych spirytus. Całość dokładnie miesza się i przelewa do mniejszych butelek.
- Butelki z miksturą powinny zostać szczelnie zamknięte i odłożone na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce. Nalewka cytrynowa nadaje się do picia już po upływie dwóch dni, ale znacznie zyskuje na smaku, kiedy leżakuje co najmniej tydzień. Im dłuższe jej leżakowanie, tym silniejsze walory smakowe.
Przepis na miodową cytrynówkę
Miodowa nalewka cytrynowa charakteryzuje się lekkością, niewielką mocą i silnym działaniem odświeżającym. Dzięki dodaniu do niej miodu aromat zyskuje niebanalnej nuty, a kwaskowatość jest przełamana.
Składniki miodowej nalewki cytrynowej
- 6 dużych cytryn;
- 0,5 l wódki 40% lub 0,25 wódki i 0,25 spirytusu;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki płynnego miodu;
- 1/2 szklanki wody.
Sposób przygotowania miodowej nalewki cytrynowej
- Na początku cytryny powinny zostać dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem. Następnie należy ostrożnie ściągnąć z nich żółtą skórkę i zalać ją wódką lub połączeniem wódki ze spirytusem. Tak powstaje mieszanka, która powinna zostać szczelnie zamknięta w pierwszym słoiku. Odstaw go na jeden dzień.
- Kolejnym krokiem będzie rozpuszczenie w wodzie cukru z miodem i odstawienie tak powstałej mieszanki do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna, dodaj do niej uprzednio wyciśnięty sok z cytryn. Miksturę zamknij szczelnie w drugim słoiku. Odstaw na jeden dzień.
- Po upływie jednej doby zawartość obu słoików powinna zostać połączona, szczelnie zamknięta i odłożona na minimum dwie doby do chłodnego i ciemnego miejsca.
- Chociaż miodowa nalewka cytrynowa będzie zdatna do picia już po dwóch dobach, to pełnię aromatu poczujesz po tygodniu. Cytrynówka uzyska pełną klarowność po około miesiącu leżakowania, jednak jej przezierność nie ma znaczenia w kontekście smaku.
Pomysły na drinki i koktajle na bazie cytrynówki na spirytusie
Cytrynówkę można pić bez dodatków. Wówczas warto ją schłodzić lub podawać z lodem, lub w zmrożonych kieliszkach. Trunek stanowi jednak doskonałą bazę dla kolorowych i efektownych drinków i koktajli. Poniżej kilka naszych inspiracji.
Drink cyrtynowo-arbuzowy
Nalewka cytrynowa będzie stanowiła doskonałą bazę dla stworzenia pięknie wyglądającego drinka arbuzowego. Zachwyca on nie tylko słodko-kwaśnym smakiem, ale też pięknym wyglądem. Napój powstaje z połączenia 40 ml nalewki cytrynowej z kilkoma kostkami lodu, mięty, kilku plasterków cytryny, 150 ml Sprite’a i kilku kawałków arbuza.
Kamikaze
Kamikaze w formie drinka lub shota z pewnością przyciągnie uwagę gości. Wszystko to za sprawą intensywnie błękitnej barwy. Bazą zarówno dla drinków, jak i shotów są 40 ml cytrynówki i odrobina likieru blue curacao. Shot podaje się z ćwiartką cytryny lub limonki, do drinków natomiast dodaje 150 ml Sprite’a lub wody gazowanej i kilka kostek lodu.
Cranberry Hills
Cranberry Hills to słodki, orzeźwiający drink o intensywnie różowym kolorze. Powstaje on z połączenia 40 ml nalewki cytrynowej, 20 ml soku z limonki oraz 130 ml soku żurawinowego. Napój można podawać z całymi lub skruszonymi kostkami lodu. Dla ozdoby stosuje się plasterek cytryny lub limonki.
Jak widzisz, nalewka cytrynowa niejedno ma imię. Z powodzeniem można pić ją solo, ale też dodawać do shotów, drinków czy koktajli. To prosty trunek, który z powodzeniem wykonasz w domu. W dodatku na jego przygotowanie nie trzeba czekać miesiącami – wystarczy kilka dni.
Leave a Comment