Od ciężkich, korzennych smaków o dymnym aromacie do lekkich koktajli owocowych – mezcal daje nieskończenie wiele możliwości. Proponujemy kilka drinków na bazie słynnej meksykańskiej wódki, które wspaniale orzeźwiają w czasie letnich upałów.
Mezcal – jak przyrządzić drinki z meksykańskiej wódki?
Mezcal to wysokoprocentowy alkohol produkowany z agawy. Uważany jest za narodową wódkę Meksykanów, a jego nazwa wywodzi się z nahuatl – jednego z języków z grupy uto-azteckiej. Pochodzące z niego słowo mexcalmetl oznacza po prostu agawę. Nazwa ta może brzmieć egzotycznie, w rzeczywistości jednak alkohol ten jest w Polsce dobrze znany, tyle że… mylony z innym, a konkretnie ze słynną tequilą. Czym się od niej różni i jak możesz go pić? Odpowiadamy i służymy przepisami!
Mezcal – jak pić
Tę meksykańską wódkę można pić samą lub rozcieńczoną wodą, choć tego drugiego sposobu nie wybierze żaden szanujący się Meksykanin. Mezcal świetnie nadaje się również do drinków, zwłaszcza w połączeniu z owocami cytrusowymi, pikantnymi warzywami, syropem z agawy i korzennymi likierami. Prezentujemy trzy koktajle na jego bazie, które dostarczają wyjątkowych wrażeń podniebieniu.
Mezcal z robakiem i orzeźwiająca margarita na lato
Czy może być bardziej oczywisty drink na bazie meksykańskiej wódki niż uwielbiana na całym świecie margarita? Ten popularny napój można jednak przyrządzić w interesujący sposób i zaskoczyć swoich gości.
Składniki to:
- mezcal;
- papryczka jalapeño;
- lód;
- kolendra;
- limonka;
- pomarańcza;
- syrop klonowy.
Jak przygotować taką margaritę?
- Papryczkę pokrój w niewielkie plastry.
- Następnie wrzuć plastry do shakera, dodaj kolendrę i dokładnie wymieszaj.
- Dorzuć lód i dolej mezcalu.
- Z pomarańczy i limonki wyciśnij sok i wlej go do shakera.
- Następnie dodaj syrop klonowy i jeszcze raz porządnie wstrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
- Gotowy napój przelej do szklanek, posyp kostkami lodu i udekoruj kawałkami limonki lub jalapeño.
Kolejna odsłona mezcalu, czyli pieprzny drink z rozmarynem
Rozmaryn nie należy do składników, które jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy przygotowujemy napoje alkoholowe. To błąd, ponieważ wyróżnia się bogactwem składników odżywczych i przede wszystkim intrygującym, wyrazistym, nieco pieprznym smakiem oraz leśnym aromatem. Doskonale pasuje do orzeźwiających letnich drinków na bazie mezcalu.
Składniki
- 0,5 l mezcalu;
- 1 szklanka soku grejpfrutowego;
- ¼ szklanki soku z limonki;
- 0,5 l syropu rozmarynowego;
- sól (opcjonalnie).
Jak przygotować mezcal z rozmarynem?
- Do shakera wlej mezcal, sok grejpfrutowy, sok z limonki oraz syrop rozmarynowy.
- Dodaj lód i energicznie wstrząśnij, by wymieszać składniki.
- Jeśli lubisz drinki na bazie mezcalu podawane z solą, posyp nią brzeg szklanki lub kieliszka.
- Następnie nalej do niego drink z shakera i udekoruj ćwiartką grejpfruta i gałązką rozmarynu.
Syrop rozmarynowy możesz kupić w sklepie lub przyrządzić samodzielnie – wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ani czasochłonne. Jak to zrobić?
- Na początek wymieszaj wodę i cukier w garnku.
- Następnie dodaj gałązki rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu – cukier musi się całkowicie rozpuścić.
- Tak przygotowany syrop dolej do shakera, ale dopiero po schłodzeniu.
Mezcal w innej formie, czyli lekki koktajl z kwiatem hibiskusa
Hibiskus to kolejny nieoczywisty składnik drinków alkoholowych, który jednak doskonale podkreśla smak meksykańskiej wódki. Drink z syropem z tej rośliny wspaniale orzeźwia w gorące letnie wieczory.
Składniki:
- 1 l mezcalu;
- 1 l syropu hibiskusowego;
- 0,5 l świeżego soku z limonki;
- kardamon;
- ćwiartka pomarańczy;
- gałązka świeżej mięty.
Przygotowanie drinka zacznij od… szklanki, z której będziesz go pił. Jak to zrobić? Możesz, obsypać brzeg naczynia solą bądź rozsypać sól na stole, po czym odcisnąć w niej kieliszek – sól zostanie na jego krawędziach. Teraz możesz przejść do sporządzenia samego napoju.
- Wlej mezcal, syrop z hibiskusa oraz sok z limonki do shakera.
- Dodaj kardamon i energicznie wstrząśnij.
- Wlej drink do kieliszka i udekoruj go gałązką mięty i/lub ćwiartką pomarańczy.
Martwi cię obecność syropu z hibiskusa? Niepotrzebnie! Przemysł spożywczy już dawno odkrył walory zdrowotne i smakowe kwiatów tej rośliny, w sklepach dostępne są więc gotowe produkty na ich bazie.
Jak zrobić syrop z hibiskusa do tego drinka z mezcalem?
Samodzielne przygotowanie syropu też nie jest trudne. Wystarczy do tego:
- garnek;
- woda;
- cukier;
- kwiaty hibiskusa.
Teraz czas działać. Oto wskazówki, jak przygotować syrop hibiskusowy do drinka z mezcalem.
- Do rondla wlej 2 szklanki wody, a następnie dorzuć kwiaty i zagotuj, doprowadzając do wrzenia.
- Odcedź mieszankę i do pozostałego płynu dosyp 125 g cukru.
- Ponownie postaw na ogniu i gotuj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia syropu.
- Na koniec, jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę kardamonu i kilka goździków.
Syrop przyrządzisz szybko. Nie musisz wcale tego robić w momencie przygotowywania drinków, produkt może bowiem stać w lodówce nawet przez miesiąc.
Wódka z robakami – mezcal a tequila
Co łączy ze słynnym alkoholem opisywany mezcal? Tequila to jedna z najbardziej znanych odmian mezcalu – oba trunki produkowane są z agawy, na tym jednak podobieństwa między nimi się kończą. Mezcal wytwarzany jest z różnych gatunków agawy zielonej, tequila natomiast wyłącznie z agawy niebieskiej. Opisywany przez nas alkohol produkuje się z całego pnia rośliny, podczas gdy tequilę tylko ze sfermentowanego soku. Wbrew obiegowej opinii wyłącznie do mezcalu, a nie do tequili dodaje się słynnego robaka.
Wódka z robakiem w środku uważana jest za alkohol bardzo mocny, nie jest to jednak do końca prawdą. Pita samodzielnie faktycznie może szybko uderzyć do głowy. Jeśli jednak podasz mezcal w formie drinka z owocami lub ziołami, będzie doskonałą formą orzeźwienia w czasie upałów.
Leave a Comment