wściekły pies

Wściekły Pies – jak powstaje polski shot?

Lubisz proste shoty? Cenisz ostry smak sosu tabasco? Jeśli tak, Wściekły Pies stanie się jednym z twoich ulubionych drinków.

Shot Wściekły Pies – w jaki sposób go przygotujesz? 

Im bardziej popularny drink, tym więcej alternatywnych przepisów. Nie inaczej jest w przypadku Wściekłego Psa, którego możesz przygotować w różnych wersjach kolorystycznych. 

Wściekły Pies – przepis podstawowy 

Przygotuj składniki: 

  • 25 ml czystej wódki,
  • 15 ml syropu malinowego,
  • 3–4 krople tabasco.

Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Na początek wlej do kieliszka wódkę. Po ściankach kieliszka wlej syrop malinowy i dodaj tabasco. Nie mieszaj. Gdy syrop opadnie na dno, wypij shota. 

Wściekłe Psy w różnych barwach

Jeśli chcesz zachwycić gości gamą kolorów, możesz przygotować te shoty z innych składników. Syrop malinowy możesz zastąpić syropem z czarnej porzeczki lub z imbiru, możesz też sięgnąć po syrop brzoskwiniowy lub miętowy. Ciekawe efekty osiągniesz też za pomocą blue curacao, dzięki któremu shot przybierze niebieską barwę. 

Wściekły Pies – drink dla minimalistów 

Wielkim walorem takich drinków jak Wściekłe Psy jest szybkość przygotowania oraz łatwy dostęp do niezbędnych składników. 

Składniki i czas przygotowania

Na przygotowanie Wściekłego Psa potrzebujesz 5–10 minut. Tyle wystarczy, by czystą wódkę połączyć z syropem malinowym i sosem tabasco. 

W czym podasz Wściekłego Psa? 

Wściekły Pies to shot, czyli drink wypijany na raz. Podawaj go w małych kieliszkach o pojemności 50 ml. Pamiętaj, że jedna porcja składa się zwykle z 4 kieliszków, które możesz ustawić obok siebie na małej tacce. 

Drink Wściekły Pies – słynny shot ze Świnoujścia

Wściekły Pies powstał w latach 90. XX wieku w Świnoujściu. Jego twórcą był Dariusz Ryżczak, właściciel klubu, a prywatnie miłośnik filmów Quentina Tarantino. Stworzony przez niego shot w polskich barach i domach przyjął się doskonale. Chcesz dołączyć do grona amatorów Mad Doga? 

Niewielki shot – wielka kariera

Wódka z sokiem malinowym doprawiona tabasco najpierw podbiła serca mieszkańców Pomorza. Z czasem moda na ten shot zawitała do barów w całym kraju, a nawet poza jego granice. Wściekły Pies staje się zatem coraz bardziej znany w Europie, a jego popularność stale wzrasta. 

Fenomen tabasco

Jak to się stało, że prosty drink zdobył tak wielką popularność? Spory wpływ na to ma sos z ostrej papryki tabasco. Przyprawa ta pochodzi z Meksyku, na terenie którego już w drugiej połowie XIX wieku stała się ważnym dodatkiem do wielu potraw. Z czasem zagościła w kuchniach na całym świecie oraz w napojach alkoholowych. Wściekły Pies nie jest przecież pierwszym drinkiem z tym ostrym dodatkiem. Jego znaną poprzedniczką jest Krwawa Mary, która w europejskich barach pojawiła się prawie sto lat temu. 

Shot, który potrafi zawrócić w głowie

Choć do Wściekłego Psa dodasz tak ostrą przyprawę, jej smak złagodzi słodki syrop. Nie od razu poczujesz też skutki picia takiego shota. Uważaj zatem, by nie przesadzić z ilością wypijanych drinków, bo mogą ci one trochę zawrócić w głowie. 

Polskie shoty w wersji dla odważnych

Jeśli masz mocną głowę, możesz spróbować Wściekłego Psa w mocniejszej wersji. Znane są dwie. Pierwszą z nich jest Bardzo Wściekły Pies, w którym wódkę zastępuje spirytus. Drugą wariacją jest Wściekły Niedźwiedź, w którym pojawia się śliwowica – mocny trunek, zawierający ponad 70% alkoholu

Przygotowanie Wściekłego Psa nie sprawi ci problemów, a składniki do tego shota znajdziesz w każdym sklepie. Przepis możesz modyfikować według własnego uznania, zastępując syrop malinowy innym. Możesz też decydować o tym, ile kropli tabasco ma się w nim znaleźć. W każdym przypadku shot ten będzie się ciekawie prezentować, dzięki czemu zrobisz duże wrażenie na swoich gościach.

4.5/5 - (10 głosów)

Archiwum: kwiecień 2024