Kawa piernikowa to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów kaw sezonowych. Nie musisz jednak czekać na to, by zaoferowała ją twoja ulubiona kawiarnia. Poznaj przepis na kawę piernikową.
Wszyscy kochają kawy sezonowe. Jesienią delektujemy się popularną pumpkin spice latte, a zimą sięgamy właśnie po piernikową kawę, przywodzącą nam na myśl Boże Narodzenie. Jeśli jesteś jej fanem, z pewnością warto będzie wiedzieć, jak możesz zrobić ją samodzielnie w zaciszu swojego domu.
Świąteczna, klimatyczna i przepyszna. Najlepszy przepis na zimową kawę piernikową
Przepis na kawę piernikową
Kawa piernikowa — przepis na tę kawę jest bardzo prosty. Charakterystyczny smak będzie zawdzięczać kilku składnikom, które być może już masz w swojej kuchni. To tylko jeden ze sposobem na osiągnięcie tego efektu. Inne znajdziesz w dalszej części artykułu.
Składniki:
- 220 ml mleka
- 100-120 ml kawy zaparzonej w dowolny sposób
- 3-4 łyżeczki syropu klonowego
- ½ łyżeczkę przyprawy do piernika
- 2 pierniczki
- bita śmietana
Przygotowanie:
- Dodaj przyprawę piernikową do kawy, wraz z mlekiem wlej ją do rondelka. Zacznij podgrzewać i dodaj syrop klonowy.
- Przelej do dużego kubka i ozdób bitą śmietaną.
- Wierzch posyp jednym pokruszonym pierniczkiem, a drugiego użyj do ozdoby.
Jeśli chcesz wzmocnić piernikowy smak, możesz użyć aromatyzowanej kawy rozpuszczalnej piernikowej.
Kawa z domowym syropem piernikowym
Innym sposobem pozwalającym na cieszenie się napojem o piernikowym smaku jest dodanie do niego piernikowego syropu do kawy. Oczywiście, możemy taki kupić, już gotowy. Jednak własnoręcznie wykonany będzie nie tylko zdrowszy, ale da nam także dodatkową satysfakcję. Prezentujemy: syrop piernikowy do kawy — przepis.
Składniki:
- 500 ml wody
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 laska wanilii
- 10 goździków
Wykonanie:
- Aby wykonać syrop piernikowy do kawy, wlej wodę do rondelka. Dodaj do niej imbir, cynamon i goździki.
- Laskę wanilii rozetnij i wydłub z niej nasionka. Wraz z laską dodaj je do reszty.
- Gotuj całość przez 40 minut na małym ogniu.
- Wyjmij laskę wanilii i przecedź wodę przez filtr do kawy lub gazę.
- Przelej wodę z powrotem do rondelka i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, a następnie tak długo, aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję.
Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na kawę z syropem piernikowym, ale pozwala również na dodawanie go do różnego rodzaju ciast i deserów.
Jak zrobić najlepszą kawę?
Niezależnie od tego, jakich zabiegów użyjemy, aby nadać kawie piernikowy smak, w niczym nam to nie pomoże, jeśli zaparzony przez nas napar nie będzie zbyt dobry. Jak więc upewnić się, że nasza kawa sama w sobie jest smaczna? Po pierwsze, należy upewnić się, że odpowiednio się do tego zabieramy.
Po drugie, warto wybrać sobie sposób parzenia kawy, który naprawdę nam odpowiada i konsekwentnie się go trzymać. Te sposoby to:
- ekspres kolbowy,
- frenchpress,
- aeropress,
- kawiarka,
- drip.
W każdym z nich należy przestrzegać właściwych dla danej metody zasad, jeśli chodzi o długość parzenia, grubość zmielenia ziaren itp.
Leave a Comment