Cydr to delikatny, orzeźwiający i niskoprocentowy napój alkoholowy. Jesteś na diecie, ale lubisz na imprezach sięgnąć po cydr? Kalorie zawarte w trunku nie powinny spędzać ci snu z powiek!
Cydr – kalorie, smak, przeznaczenie
Cydr to alkohol produkowany z jabłek. Jest niskoprocentowy i posiada delikatny, nieco słodki smak z wyraźną owocową nutą. Cydr to dobra alternatywa dla wina czy piwa – jest mniej kaloryczny, łagodniejszy w smaku i bardziej uniwersalny. Postanowiliśmy dokładnie prześwietlić cydr. Kalorie, smak i pochodzenie – tego dowiesz się z naszego tekstu!
Czym jest cydr?
W najprostszym ujęciu cydr jest sfermentowanym sokiem wyciśniętym z jabłek. Nie dodaje się do niego cukru, dzięki czemu ma mniej alkoholu i kalorii niż wino jabłkowe. Jest również zdecydowanie bardziej delikatny w smaku.
Cydr to niskoprocentowy (od 1,2 do 8,5% zawartości alkoholu) alkohol o złotej barwie, owocowym smaku i świeżym aromacie. Cydr najczęściej jest napojem półsłodkim lub półwytrawnym.
Cydr – kalorie
Cydr jest jednym z niżej kalorycznych alkoholi. Zawiera znacznie mniej kalorii niż wino, piwo, szampan czy popularne drinki. W jednej 200-mililitrowej szklance cydru znajduje się około 70-80 kalorii. Ostateczna ich ilość uzależniona jest od poziomu wytrawności cydru.
Dla porównania 200-gramowe jabłko ma 100 kalorii. 200 ml wina ma około 160 kalorii. Szklanka piwa to około 90 kalorii. 200 ml szampana to natomiast około 140 kalorii.
Czy warto pić cydr?
Picie cydru w umiarkowanych ilościach może przynieść korzyści dla zdrowia. Napój zawiera sporo przeciwutleniaczy oraz witamin C i E, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zwalczają wolne rodniki. Dodatkowo cydr zawiera kwasy o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
Podsumowując, cydr to delikatny, niskokaloryczny i niskoalkoholowy napój o licznych właściwościach prozdrowotnych oraz niezwykłych walorach smakowych. Badania udowodniły prozdrowotne właściwości cydru.
Leave a Comment