Caipiroska to najlepszy dowód na to, że korzystanie z minimalnej liczby składników może dać wspaniałe efekty. Prosty przepis sprawia, że nawet początkujący barman poradzi sobie z tym napojem, a orzeźwiający smak zachwyci każdego.
Magia Brazylii – jak powstaje Caipiroska? Co ją wyróżnia?
Caipiroska – przepis na orzeźwiający drink
Popularny drink jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dzięki poniższej instrukcji przygotujesz go w najlepszy sposób.
Jakich składników potrzebujesz?
Caipiroska powstaje z:
- 40 ml wódki,
- połówki limonki,
- 2 łyżeczek cukru trzcinowego,
- kruszonego lodu.
Jak przygotujesz tego drinka?
W przygotowaniu drinka Caipiroska może pomóc urządzenie Thermomix ułatwiające m.in. miażdżenie owoców. Co musisz zrobić? Wrzuć do szklanki limonkę, zasyp cukrem trzcinowym i ugniataj tak, by owoce puściły sok. Następnie dodaj pokruszony lód, wlej wódkę i zamieszaj. Jeśli nie masz Thermomixa, rozgnieć limonkę muddlerem.
Słodko–kwaśny drink na letnie spotkania
Bez względu na to, czy podasz Caipiroskę w szklance do whisky, czy w szklance typu highball, jedno jest pewne – stanie się ona gwiazdą letnich przyjęć. Ten drink to orzeźwiający smak kwaśnej limonki oraz cukier, dzięki któremu można złagodzić smak wódki. Takie zestawienie, w połączeniu z lodem, idealnie sprawdzi się w trakcie wakacyjnych imprez.
Smaki Brazylii – jakie drinki pija się w tym kraju?
Caipiroska często jest mylona z drinkiem o nazwie Caipirinha. Ich nazwy związane są ze słowem „caipira”, które oznacza chłopów. A że to oni zajmują się tak ważną w Brazylii uprawą trzciny cukrowej, nawiązanie do nich w nazwie drinków nie powinno cię dziwić.
Czym te dwa koktajle się różnią? Caipirinha bazuje na cachaçy – brazylijskim bimbrze popularnym wśród chłopów. Caipiroska z kolei opiera się na wódce, na którą w Brazylii stać tylko przedstawicieli wyższych sfer.
Caipiroska to idealny drink na plażę. Jego przygotowanie jest tak proste, że możesz zrobić go w domu, szczególnie jeśli organizujesz letnie party lub relaksujesz się w ogrodzie.
Leave a Comment