Co powstanie z połączenia brzoskwiń z winem musującym? Bellini – jeden z najsłynniejszych włoskich koktajli. Chcesz go podać swoim gościom? Mamy dla ciebie prosty przepis i garść porad, dzięki którym przygotujesz ten napój bez problemów.
Bellini – brzoskwiniowy drink z bąbelkami. Jak go przygotować?
Składniki i czas przygotowania
Koktajl Bellini to niezbyt pracochłonny napój, który przygotujesz w ciągu 10 minut z dwóch składników: słodkiej brzoskwini oraz musującego wina.
Bellini – koktajl dla miłośników owoców
Bellini przygotujesz na kilka sposobów. W klasycznej wersji pojawiają się brzoskwinie, możesz jednak wykorzystać i inne owoce. Oto kilka propozycji, dzięki którym wciąż będziesz zaskakiwać swoich znajomych smacznymi koktajlami z bąbelkami.
Bellini – przepis na brzoskwiniowy mus z bąbelkami
Receptura na podstawową wersję koktajlu jest bardzo prosta. Zacznij od przygotowania składników, czyli:
Aby składniki te przemienić w drink Bellini, musisz:
- schłodzić wino musujące,
- brzoskwinię obrać, a następnie zmiksować w blenderze,
- wymieszać w szklanicy owocowy mus z winem, a następnie przelać do kieliszka szampanowego.
Orzeźwiające Bellini z cytryną, pomarańczą i miętą
Ta wersja Bellini sprawdza się doskonale w okresie letnich upałów. Cytrusowo–miętowy drink przygotujesz z następujących składników:
- Prosecco,
- 500 ml soku ananasowego,
- soku z cytryny,
- 250 ml soku pomarańczowego,
- pół szklanki świeżego ananasa,
- kilka listków świeżej mięty,
- pomarańczy,
- cytryny.
Co musisz zrobić w tymi składnikami? Zacznij od zblendowania owoców i mięty. Gdy otrzymasz owocowy mus, wymieszaj go z sokami oraz Prosecco. Gotową mieszankę wystarczy przelać do kieliszków, a na koniec każdego drinka ozdobić listkiem mięty.
Jakie owoce możesz jeszcze wykorzystać?
Nie przepadasz za brzoskwiniami lub chcesz odkrywać inne smaki? Możesz cieszyć się innymi wariacjami tego drinka, sięgając po:
- truskawki,
- gruszkę i tymianek,
- morele,
- nektarynki,
- maliny.
Bellini – cocktail we włoskim stylu
Kiedy i gdzie narodził się Peach Bellini? Drink, w którym białe brzoskwinie połączono z musującym winem Prosecco po raz pierwszy podano w Wenecji w latach 30. XX wieku. Twórcą tego owocowego koktajlu był Giuseppe Cipriani – właściciel Harry’s Bar (działającego do dziś). Cipriani nadał mu też nazwę, upamiętniając w ten sposób weneckiego malarza Giovanniego Bellini.
Wkrótce drink stał się znany na całym świecie. Wśród jego miłośników znalazł się m.in. Ernest Hemingway, bardziej kojarzony z rumem i kubańskimi drinkami. Dziś brzoskwiniowy koktajl jednym z najważniejszych barmańskich klasyków i wciąż cieszy się dużą popularnością.
Bellini Canella to prosty i smaczny drink, którym możesz się cieszyć w upalne dni. Orzeźwiający napój z musującym winem i owocami świetnie sprawdzi się też podczas towarzyskich spotkań oraz rodzinnych obiadów, a jego smak z pewnością oczaruje twoich gości.
Leave a Comment