Drink z Campari może stać się gwiazdą niejednego przyjęcia. Słodko–gorzki smak włoskiego trunku świetnie komponuje się z owocowymi dodatkami, dzięki czemu gotowe koktajle urzekają swą barwą i orzeźwiającym smakiem.
Jak wykorzystać Campari? Jakie drinki z włoskim bitterem warto przygotować?
Z czym pić Campari? Przepisy
Możliwości jest sporo. Większość drinków z Campari to proste koktajle o owocowym smaku, które przygotujesz w 5–10 minut. Na co warto postawić? Sprawdź nasze propozycje.
Jak powstaje Campari Orange?
Campari z sokiem pomarańczowym to najsłynniejszy napój alkoholowy ze słynnym włoskim bitterem. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 80 ml soku pomarańczowego,
- 40 ml Campari.
Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wystarczy, że do szklanki typu long dasz kilka kostek lodu, a następnie wlejesz Campari. Na koniec musisz wypełnić szkło sokiem pomarańczowym. Wlewaj go powoli i delikatnie, tak, aby w szklance utworzyły się dwie warstwy. Ten klasyczny drink możesz ozdobić skórką pomarańczy.
Orzeźwiający Campari Tonic
Ten prosty drink może się doskonale sprawdzić podczas letnich upałów. Orzeźwiający tonik, połączony z pomarańczowym bitterem, to ciekawy duet na wakacyjne party. Chcesz podać go swoim gościom? Przygotuj:
- 40 ml Campari,
- 80 ml toniku,
- dwie ćwiartki limonki,
- kilka kawałków lodu.
Przemienienie tych składników w orzeźwiającego drinka jest bardzo proste. Wystarczy, że do szklanki wrzucisz kilka kostek lodu i kawałki limonki, wlejesz Campari, a następnie dodasz tonik. Gotowy drink będzie się pięknie prezentował, a jego barwa zrobi wrażenie na twoich gościach.
Americano – niezapomniany drink z wermutem
Jeśli nie zniechęca cię gorzki smak, możesz postawić na Americano – prosty drink serwowany w barach na całym świecie. Składa się on z:
- 30 ml Campari,
- 30 ml słodkiego czerwonego wermutu,
- wody sodowej.
Aby cieszyć się smakiem Americano, wykonaj kilka prostych czynności. Najpierw przygotuj wysoką szklankę i wrzuć do niej kilka kostek lodu, następnie wlej alkohol: Campari oraz wermut. Na koniec dopełnij wodą sodową. Co z dekoracją? Najlepiej sprawdzi się tu plasterek pomarańczy.
Co jeszcze możesz przygotować z Campari?
Słynne trio możesz poszerzyć o inne, nieco mniej znane drinki z Campari. Znajdziesz tu zarówno orzeźwiające propozycje na lato, jak i drinki, które możesz serwować na uroczystych przyjęciach.
Do nich zaliczają się m.in.:
- Campari Flip – drink z Campari, Martini Bianco, wódką i sokiem pomarańczowym, do których musisz dodać żółtko z kurzego jaja;
- Campari White – połączenie włoskiego bittera z wytrawnym białym winem;
- Campari Cocktail – prosty drink, w którym Campari łączy się ginem i wermutem;
- Campari Sekt – drink idealny dla amatorów musującego wina, które w duecie z pomarańczowym bitterem sprawdza się doskonale.
W jaki sposób możesz wykorzystać ten bitter? Poniżej znajdziesz kilka najciekawszych przepisów na drinki z Campari oraz garść porad, dzięki którym ich przygotowanie stanie się łatwiejsze.
Czym jest Campari?
Campari to włoski bitter z Mediolanu, który zachwyca gorzko–słodkim smakiem pomarańczy. Twórcą tego trunku jest Gaspare Campari, dzięki któremu od 1860 roku powstają drinki z tym dodatkiem. Sam bitter często traktowany jest jako aperitif serwowany przed posiłkiem, w taki też sposób możesz z niego korzystać.
Co ciekawe, do dziś skład Campari znany jest garstce wtajemniczonych osób, odpowiedzialnych za jego produkcję. Na szczęście receptury na drinki z Campari są dostępne w wielu poradnikach barmańskich, dzięki czemu możesz z powodzeniem korzystać z takiego dodatku.
Skąd bierze się barwa Campari?
Jedną z najbardziej charakterystycznych cech Campari jest jego karmazynowa barwa. Niestety, nie jest ona kolorem naturalnym, lecz skutkiem korzystania z barwników. Przez lata w tej roli wykorzystywane były owady (a dokładniej niewielkie mszyce), jednak od 2006 roku jest to zakazane. Wciąż jednak możesz spotkać się oznaczeniem E120, za którym kryje się kwas karminowy. Jest to drogi barwnik, co nie powinno dziwić. Aby otrzymać 1 kg tej substancji, trzeba wykorzystać ponad 150 tysięcy owadów hodowanych na specjalnych plantacjach.
Campari w świecie plakatu
Moda na drinki z Campari związana jest z działalnością wielu przedstawicieli świata sztuki. Jedną z najskuteczniejszych reklam w dziejach tego trunku okazał się plakat „Spiritello” z 1921 roku. Ugo Mochi, Adolf Hohenstein, Marcello Nizzoli i Leonetto Cappiello przedstawili na nim krasnala z butelką Campari w ręce. Na plakacie tym przedstawiona została również skórka z pomarańczy, nawiązująca do charakteru tego alkoholu.
Kolejny plakat z Campari w roli głównej pokazał się w 1964 roku. Jego autor, Bruno Munari , stworzył go z różnych logo bittera. Kompozycja ta szybko zdobyła sławę. Do dziś możesz ją zobaczyć w nowojorskim Museum of Modern Art.
Drinki z Campari mogą cię zaskoczyć różnorodnością i bogactwem smaków. Włoski bitter sprawia, że twoje koktajle będą robiły wrażenie na gościach, pozwoli ci jednocześnie uniknąć monotonii.
Leave a Comment