z czym pić brandy

Z czym pić brandy? Podajemy najlepsze sposoby serwowania trunku. Sprawdź przepisy na wyjątkowe drinki z brandy

Brandy to niesamowicie aromatyczny trunek o wysokiej zawartości alkoholu. Doskonale smakuje solo oraz jako baza do wielu drinków. W tym artykule dokładnie przyjrzymy się, czym jest, jak powstaje oraz z czym pić brandy. Sprawdzimy także, w jakich kieliszkach należy je degustować. Zapraszamy!

3/5 - (5 głosów)

Brandy, podobnie jak whisky i koniak, posiada bardzo charakterystyczny i wytrawny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Degustuje się go w temperaturze pokojowej, powoli wydobywając każdą nutę smakową i zapachową. Jeśli nie przepadasz za brandy solo, możesz sporządzić smakowite drinki za pomocą kilku prostych dodatków.

Z czym pić brandy? Co to jest?

Aby bardziej szczegółowo odpowiedzieć na pytanie, z czym pić brandy, należy na początku dowiedzieć się, czym jest ten trunek. W zasadzie brandy jest to napój alkoholowy o mocy około 40% produkowany na bazie destylatu wina gronowego wytwarzanego we Francji. Istnieją także odmiany brandy wytwarzane z wytłoków owocowych lub pestek winogron. Oryginalna nazwa trunku, czyli „brandewijn”, pochodzi z języka holenderskiego i oznacza destylowane wino. W Polsce brandy jest najbardziej znana pod nazwą winiak lub wypalanka. Do produkcji brandy według oryginalnej receptury wykorzystuje się specjalnie wyselekcjonowane winogrona odmiany Ugni Blanc, z których pozyskuje się moszcz i poddaje go procesowi fermentacji. Następnie produkt jest destylowany i umieszczany w dębowych beczkach, gdzie leżakuje i nabiera smaku.

Jakie wyróżniamy rodzaje brandy?

Wyróżniamy różne odmiany brandy, które sklasyfikowane są pod względem pochodzenia oraz rodzaju owoców, z których są wykonane. Każda z nich wyróżnia się wyjątkowym aromatem i smakiem. Jakie są najpopularniejsze rodzaje brandy?

  • armaniak – najstarszy znany rodzaj brandy pozyskiwany z destylatu wina gronowego wytwarzanego w rejonie Armagnac w południowo-zachodniej Gaskonii;
  • grappa – brandy pochodząca ze słonecznej Italii, wytwarzana z przefermentowanych pestek winogron i wytłoków. Francuska odmiana grappy nosi nazwę Marc, a wersja hiszpańska – Orujo;
  • kalwados – winiak wytwarzany na bazie cydru z rejonu Normandii;
  • kirsch – brandy na bazie przefermentowanych wiśni lub czereśni;
  • koniak – najpopularniejsza odmiana whisky, wytwarzana według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury. Jest to podwójnie destylowany trunek produkowany we francuskiej miejscowości Cognac;
  • śliwowica – aromatyczna odmiana brandy wytwarzana na bazie destylatu ze śliwek węgierek.

Jak serwować brandy?

Zanim sprawdzimy, z czym pić brandy, zobaczmy, jak się serwuje ten wykwintny trunek. Tradycyjnym naczyniem, w którym podaje się brandy, jest szkło typu snifter, znane także pod nazwą koniakówka. Wyróżnia się charakterystycznym kształtem, który nie jest przypadkowy. Pękata czasza o pojemności od 250 do 400 ml lekko zwęża się ku górze, co sprawia, że kieliszek do brandy o takiej budowie, umożliwia wydobycie wspaniałego i głębokiego aromatu trunku, który nie ulatnia się, lecz zostaje zatrzymany w górnej części naczynia. Krótka nóżka umożliwia wygodne trzymanie kieliszka w całej dłoni, dzięki czemu dodatkowo ogrzewamy brandy.

Z czym pić brandy? Metoda tradycyjna

Generalnie to, z czym pić brandy, zależy wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji. Zwykle napój ten, podobnie jak whisky, pije się solo, bez żadnych dodatków, ewentualnie z odrobiną wody dla złagodzenia mocy alkoholu. Dla uzyskania najlepszych wrażeń podczas degustacji należy brandy podawać w temperaturze pokojowej, optymalnie wynoszącej 21 stopni Celsjusza. Nie najlepszym pomysłem jest dodawanie kostek lodu, które rozwodnią i obniżą temperaturę trunku, co może zaburzyć jego walory smakowe i zapachowe. Do degustacji należy się odpowiednio przygotować. Zgodnie z tradycją brandy nalewamy do koniakówki, wypełniając ją do 1/4 wysokości, siadamy wygodnie w pobliżu kominka, odpalamy cygaro i z wolna popijamy trunek małymi łyczkami, delektując się każdą kroplą smaku i aromatu.

Oczywiście nie ma sztywnej zasady regulującej okoliczności, w których można degustować brandy. Często podaje się je jako digestif pobudzający trawienie po spożyciu obfitego posiłku.

Z czym pić brandy? Drinki na bazie brandy

Brandy może z powodzeniem stanowić bazę do wielu ciekawych i smacznych drinków. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych i popularnych koktajli:

  • Brandy Alexander – połączenie brandy z białym likierem kakaowym i śmietanką kremówką;
  • Brandy Old Fashioned – prosty mix brandy z odrobiną cukru i kilkoma kroplami angostury Bitters i startą skórką pomarańczy. Drinka podaje się w szklance typu old fashioned;
  • Crusta Cocktail – smakowita mieszanka brandy i likieru Maraschino dopełniona Triple Sec, angostura Bitters i sokiem z cytryny;
  • Sazerac – aromatyczne połączenie wysokiej jakości brandy z absyntem, z dodatkiem Peychaud’s Bitters i syropem cukrowym;
  • Vieux Carre – intensywna mieszanka koniaku, żytniej whisky i likieru Benedictine, dopełniona słodkim wermutem oraz Peychaud’s Bitters;
  • Metropolitan – wytworny drink zawierający brandy i słodki wermut, doprawiony odrobiną Angostury i syropu cukrowego.

Z czym pić brandy? Ciekawe dodatki

Brandy to alkohol wysokoprocentowy, dlatego niektóre osoby mogą mieć problem z jego degustacją. Alternatywą dla brandy w wersji solo jest podawanie trunku z różnymi dodatkami. Popularnym połączeniem jest brandy z likierem pomarańczowym i sokiem z cytryny lub limonki. Brandy doskonale komponuje się w towarzystwie gorzkiej czekolady, espresso, a nawet słodkich deserów. Nie ma żadnych przepiciem brandy z colą, choć koneserzy uznaliby to za profanację tego szlachetnego napoju. Brandy można wzbogacić dodając do niego odrobinę cynamonu, lub innych aromatycznych przypraw. Przeciwnicy smaku brandy w odmianie tradycyjnej polecamy skosztowanie metaxy, która jest delikatniejsza w smaku, a dodatkowo posiada charakterystyczne ziołowe nuty.

Z czym pić brandy? Podsumowanie

Jak widać, nie ma określonego sposobu na to, z czym pić whisky. To jakie dodatki wylądują w kieliszku, zależy wyłącznie od naszych preferencji i kreatywności. Oczywiście spożywając tak wyśmienite trunki, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami opisującymi sposób ich serwowania. Brandy to rodzaj mocnego alkoholu, który najlepiej pić solo, jeśli jednak wolimy mniej intensywne smaki, możemy użyć brandy do skomponowania smakowitych i pomysłowych drinków.

Archiwum: styczeń 2024