gose

Gose – kwaśne piwo z dodatkiem soli. Nietypowy trunek z Niemiec

Ocena

Gose to niezwykłe piwo niemieckie, do którego dodaje się sól i kolendrę siewną. Ten oryginalny napój alkoholowy wywodzi się miejscowości Goslar w Niemczech. Jesteś ciekawy, jak smakuje? Przeczytaj, jak powstaje i komu najbardziej będzie smakować!

Niektóre style piwa celowo dążą do uzyskania kwaśnego, cierpkiego smaku. Ich produkcja nie jest jednak prosta. Wymaga sporego doświadczenia piwowarskiego. Najpopularniejsze piwa tego rodzaju pochodzą z Belgii. Dziś jednak produkowane są także w innych krajach – chociażby w USA i Niemczech. Jednym szczególnie ciekawym rodzajem tego trunku jest gose, do którego tradycyjnie dodaje się nieoczywisty dodatek, jakim jest sól. Czytaj dalej!

Style kwaśnego piwa

Kwaśne piwa narodziły się z braku dostępu do czystych drożdży. Zamiast nich, sięgano po prostu po dzikie drożdże i naturalnie występujące w produktach bakterie. W procesie produkcji gose i innych podobnych piw nie ma mowy o sterylnych warunkach, jakie panują przy wytwarzaniu innych piw. Praca z dzikimi drożdżami jest jednak znacznie trudniejsza, ponieważ zachowują się one w sposób spontaniczny i nieprzewidywalny. Kwaśne piwa można też tworzyć z użyciem stabilnych drożdży piwowarskich – chociażby poprzez dodanie do mieszanki owoców.

Wyróżnia się kilka podstawowych stylów takich piw:

  • american wild ale – warzone w Ameryce, z wykorzystaniem dzikich drożdży i szczepów bakterii. Ich nieprzewidywalny charakter oznacza, że nie ma tu właściwie żadnych konkretnych wytycznych produkcji;
  • berliner weisse – lekkie piwo o niskiej zawartości alkoholu (3%), o cierpkim smaku. Często dodawane są do niego syropy smakowe;
  • flanders red ale – fermentowane na zwykłych drożdżach, to czerwone piwo leżakuje w specjalnych, dębowych beczkach;
  • lambic – belgijskie piwo, które tradycją wytwarzania sięga dość daleko. Brzeczka pozostawiana jest na całą noc na świeżym powietrzu, po czym przelewana jest do beczek w celu dojrzenia i fermentacji;
  • gose, o którym więcej dowiesz się poniżej.

Gose – jedyna w swoim rodzaju receptura na słone piwo

Nazwa tego piwa bierze się od niemieckiej rzeki Gose. Miasta powiązane z jego historią to Goslar i Lipsk. Niegdyś gose cieszyło się ogromną popularnością w tawernach Dolnej Saksonii. Z czasem wyparł je jednak pilsner. Dziś na terenach Niemiec powstaje jednak coraz więcej browarów przywracających ten tradycyjny trunek do życia.

Charakterystyka piwa gose

Gose to lekkie piwo pszeniczne, o kwaśnym, słonawym smaku, z dodatkiem aromatu kolendry. Dodatek soli nawiązuje do wysokiej mineralności wody rzeki Gose. W sklepach rzadko można znaleźć wersję klasyczną tego trunku, bez żadnych dodatków owocowych. Fruit gose to naprawdę wyjątkowe piwo, które warto spróbować w różnych odmianach smakowych. Do produkcji piwa używa się słodu pszenicznego oraz słodu jęczmiennego (pilzneńskiego) w proporcji pół na pół. Zakwaszenie odbywa się najczęściej poprzez dodanie bakterii kwasu mlekowego. Fermentacja przebiega z pomocą drożdży piwnych górnej fermentacji. Chmiel stosowany jest tutaj w niewielkich ilościach, w celu dodania łagodnej goryczki. Jako charakterystycznych dla gose przypraw używa się wysokiej jakości kolendrę i niejodowaną sól morską.

Gose to nietypowe, dość rzadko spotykane piwo. Przez większość XX wieku prawie nie było go na rynku; dziś już wraca do łask, dzięki nowo powstającym browarom na terenie Lipska i reszty Niemiec. Jest to odmiana piwa kwaśnego, które wyróżnia się spośród innych dodatkiem soli i kolendry. Z tego powodu, zdecydowanie nie jest to piwo dla każdego. Jednakże każdy miłośnik tego złocistego, alkoholowego trunku powinien choć raz w życiu spróbować tej wyjątkowej odmiany znad niemieckiej rzeki Gose.

Archiwum: maj 2024