Likier brzoskwiniowy to alkohol łatwy w przygotowaniu, choć będziesz potrzebował także cierpliwości, by się nim nacieszyć. Ten alkohol doskonale sprawdza się zarówno jako składnik drinków, jak i pity samodzielnie. Sprawdź, jak możesz zrobić go w domu!
Likier brzoskwiniowy – domowy sposób na słodki i aromatyczny alkohol
Najprostszy sposób na likier brzoskwiniowy? Zakup gotowego alkoholu w sklepie. Czy jest to także optymalna opcja? Niestety, nie do końca. Wielu producentów likierów wykorzystuje do jego produkcji nie najlepszej jakości brzoskwinie lub, co gorsza, całkowicie zastępuje naturalne owoce chemicznymi smakami i zapachami. Sporządzając samodzielnie sznaps brzoskwiniowy, możesz wybrać idealne brzoskwinie. Będą aromatyczne, miękkie i soczyste, a ich smaku nasi goście długo nie zapomną. Zobacz więc, co będzie ci potrzebne do stworzenia takiego likieru!
Likier brzoskwiniowy – przepis
Czas przygotowania
Przygotowanie składników na likier brzoskwiniowy oraz ich połączenie zajmuje dosłownie kilka minut. Poszczególne etapy pracy muszą być jednak oddzielone nawet kilkudniowymi przerwami.
Składniki
- 0,5 l wódki;
- 2 duże brzoskwinie (mogą być mrożone);
- skórka z cytryny;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki wody.
Sposób przygotowania likieru brzoskwiniowego
Pierwszy krok, aby sporządzić likier brzoskwiniowy, to odpowiednie przygotowanie brzoskwiń.
- Najpierw dokładnie je umyj – możesz też sparzyć wrzątkiem, by usunąć skórkę, choć nie jest to konieczne. Jeśli używasz mrożonych brzoskwiń, najpierw musisz je rozmrozić.
- Następnie wyjmij pestkę i pokrój owoce na małe kawałki.
- Tak przygotowane umieść w szklanym słoiku, po czym dodaj do nich wódkę i skórkę z cytryny.
- Dokładnie zamknij naczynie, potrząśnij nim delikatnie, by składniki dobrze się wymieszały, a następnie odstaw.
- Pamiętaj, by słoik trzymać w miejscu o temperaturze pokojowej i z dala od bezpośredniego źródła światła słonecznego.
Likier brzoskwiniowy potrzebuje czasu
Kolejne kroki wymagają cierpliwości, ponieważ…musisz przestać działać i pozostawić miksturę samą sobie na co najmniej 48 godzin.
- Po tym czasie możesz sprawdzić, czy smak brzoskwiń jest wystarczająco intensywny. Jeśli nie, odstaw słoik na kolejną dobę. Jeśli tak – odcedź owoce, a pozostałą zawiesinę przefiltruj przez podwójną warstwę gazu lub filtr do kawy, by była krystalicznie czysta.
- Wodę i cukier podgrzewaj na średnim ogniu, aż przyjmą konsystencję syropu – zazwyczaj potrzeba na to niespełna 5 minut.
- Poczekaj, aż syrop ostygnie, a następnie dolej go do płynu z brzoskwiń.
- Butelkę lub słoik potrząśnij, by dobrze połączyć syrop z płynem.
- Następnie ponownie odstaw naczynie. Warto odczekać minimum dobę, choć niektórzy eksperci radzą pozostawić napój szczelnie zamknięty nawet na dwa tygodnie. Tak przygotowany likier brzoskwiniowy przechowuj w lodówce.
Likier brzoskwiniowy do drinków
Likiery brzoskwiniowe zdobyły popularność najpierw w USA w latach 70. XX wieku, by dekadę później podbić także serca Europejczyków. Jak wszystkie likiery, niegdyś wykorzystywane były głównie jako digestif po obiedzie – stanowiły ukoronowanie posiłku, a jednocześnie miały ułatwiać trawienie. Współcześnie stanowią najczęstszą podstawę drinków i koktajli. Są niezbędnym składnikiem uwielbianych na całym świecie napojów, takich jak:
Nie da się ukryć, że sznaps, czy też (zgodnie z oryginalną pisownią) schnapps brzoskwiniowy, nie jest alkoholem szybkim w przygotowaniu i nie wyczarujesz go w pięć minut, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Ten słodki i aromatyczny alkohol w dużej mierze robi się jednak sam. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Raz na dwa miesiące warto więc poświęcić chwilę na jego przygotowanie, by był pod ręką w razie potrzeby. Miłośnicy dobrej kuchni chętnie stosują likier brzoskwiniowy także do gotowania i pieczenia np. pysznych i lekkich ciast owocowych. Możesz więc używać go na różne sposoby!
Leave a Comment