„Mai tai” oznacza na Tahiti po prostu „dobry”. To właściwa wskazówka określająca koktajl rumowy ukryty za tymi słowami. Ten drink jest więcej niż dobry! W jaki sposób go przyrządzisz? Poznaj przepis! Na pewno ci się przyda.
Mai tai cocktail – kwintesencja egzotyki
Mai tai przeniesie cię na egzotyczne wyspy Pacyfiku. Rumowo-owocowy, rozkosznie orzeźwiający, bogaty w składniki, smaki i aromaty… a jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut! Sprawdź, jak zrobić mai tai cocktail!
Drink mai tai – przepis i składniki
Co będzie potrzebne do mai tai? Oto składniki:
- 30 ml złotego (jasnego) rumu;
- 20 ml ciemnego rumu;
- 10 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, curaçao, Grand Marnier);
- 10 ml likieru amaretto lub syropu migdałowego/syropu orszadowego;
- 15-30 ml soku z limonki (zależy, jak dużą dozę kwasku lubisz);
- kruszony lód;
- do dekoracji – plasterek ananasa, liście mięty, skórka z limonki.
Przepis na mai tai a smak rumu
Dlaczego dwa rodzaje rumu? Każdy z nich daje drinkowi mai tai coś od siebie. Rum złoty to rum, który został już postarzony. Ma bogaty smak i bukiet niczym koniak. Wyczujesz w nim nuty wanilii, kokosa, migdałów, cytrusów lub karmelu.
Rum ciemny to rum cięższy i słodszy. Ma bardzo bogaty smak i kolor, który sprawi, że koktajl nie będzie „blady”.
Mai tai – przepis na drinka krok po kroku
- Umyj i sparz limonkę, a następnie obierz ją ze skórki. Postaraj się zrobić to tak, aby była jak najbardziej dekoracyjna – długa, równa. Jeśli trzeba, wyrównaj ją specjalnymi nożyczkami.
- Do szklanki shakera (lub do słoika) wlej po kolei rum złoty, rum ciemny i likier pomarańczowy.
- Następnie wyciśnij potrzebną ilość soku z limonki i dolej do alkoholu w szklance.
- Dodaj likier amaretto lub syrop migdałowy.
- Na koniec dodaj lód (możliwie dużo) i energicznie potrząśnij całością.
- Zmiksuj koktajl – a jeśli nie posiadasz shakera, zakręć dobrze słój ze składnikami mai tai i przejmij rolę urządzenia.
- Potrząsaj energicznie słojem przez 20 sekund. Tyle samo czasu miksuj drinka, jeśli używasz shakera. Pozwól składnikom dobrze się wymieszać.
Uwaga – niektóre przepisy na mai tai doradzają oddzielenie ciemnego rumu od pozostałych składników i dodanie go po wymieszaniu rumu jasnego, likierów, soku i lodu. Jeśli tak zrobisz, ciemny rum utworzy warstwę na powierzchni drinka. Będzie to wyglądało bardzo ciekawie!
Wszystkie składniki mai tai wymieszane? Możesz przelać koktajl do naczynia lub rozlać już do szklanek z przygotowanymi wcześniej kostkami lodu.
Czas na dekorację! Umieść na kruszonym lodzie finezyjną skórkę limonki oraz listek mięty, udekoruj szklankę plastrem ananasa. Możesz też zgodnie z konwencją całego drinka umieścić w środku plasterek limonki.
Smacznego!
Drink mai tai – co to za trunek?
Już sama egzotyczna nazwa mai tai przywodzi na myśl egzotyczne plaże na jednej z wysp Pacyfiku. I choć ten koktajl po raz pierwszy został przyrządzony w Kalifornii, z pewnością jest kwintesencją egzotyki. Do jego serwowania wystarczy zwykła szklanka, w której pijasz drinki, choć warto zaopatrzyć się w szklanki „tiki”.
W czym tkwi źródło powodzenia drinka mai tai?
Bazą drinka mai tai jest niewątpliwie rum, choć nie brakuje tu innych nut smakowych –migdałowej goryczki, cytrusowego kwasku i łamanej słodyczy likieru pomarańczowego. Drink ten, znany od kilkudziesięciu lat, zyskał szczególną popularność w latach 50. i 60. XX wieku. Od tej pory pojawia się w kartach barów na całym świecie.
Dzięki naszemu przepisowi również ty będziesz mógł uświetnić nim swoje imprezy. Mai tai, zgodnie ze swoim znaczeniem, na pewno będzie dobrym drinkiem!
Leave a Comment