Domowe przetwory cieszą się znowu coraz większą popularnością. Wśród nich znajdziemy wiele konfitur i kiszonek, ale nie tylko! Na zimę idealna jest pyszna nalewka z malin z przepisu babci.
Nalewka z malin – przepis babci. Wypróbuj najlepszą, znaną od lat recepturę!
Nalewki to popularne trunki alkoholowe domowej produkcji, które składają się głównie z cukru, alkoholu i owoców. Jednak ich rodzajów jest wiele; w zasadzie nalewkę łatwo przygotować z wielu składników, np. miodu, cytryn, a nawet na bazie kory dębu. Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych jest nalewka malinówka.
Nalewka malinowa na wódce
Najpopularniejszą wersją takich trunków jest nalewka malinowa na wódce. Składniki na nią są łatwo dostępne. W dodatku produkcja na wódce jest łatwiejsza niż na spirytusie – ma ona niższą zawartość alkoholu. Dzięki temu nie trzeba jej rozcieńczać i obliczać właściwych proporcji. Nalewka malinowa na wódce jest także łagodniejsza w smaku. My jednak radzimy połączyć wódkę ze spirytusem.
Malinówka – jak zrobić?
Najczęściej nalewkę z malin według przepisu babci robi się na połączeniu wódki i spirytusu. W takim układzie trunek mocniej naciąga smakiem malin oraz jest gotowy szybciej.
To, jak zrobić malinówkę, zależy w dużej mierze od tego, ile czasu chcesz poświęcić na jej przygotowanie i jaki smak wolisz. Do przygotowania tradycyjnej malinówki, jaką robiły nasze babcie, potrzebujesz:
- 0,8 – 1 kg malin (świeżych),
- około 0,4 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,5 l czystej wódki.
Jeśli chcesz, by trunek był słodszy, możesz dodać 50-100 g cukru więcej, ale bez problemu możesz też dosłodzić gotową nalewkę.
Owoce malin połącz z wódką i spirytusem w dużym słoju. Zamieszaj i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 5-7 dni. Każdego dnia potrząśnij słojem. Następnie zlej alkohol do butli, a maliny zasyp cukrem. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a powstały syrop z malin odlej (można rozgnieść maliny), po czym połącz ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw na trzy miesiące dla nabrania mocy. Nalewka jest gotowa do spożycia.
Nalewka z mrożonych malin – jak przygotować?
Niestety, maliny to owoce wyjątkowo trudno dostępne – kupienie świeżych poza sezonem jest właściwie niemożliwe, a ich przechowywanie wcale nie jest takie łatwe. Jeśli masz przydomowy ogródek i hodujesz w nim maliny, niewykluczone, że w zamrażarce znajdziesz kilka zapomnianych woreczków. Wbrew pozorom one także świetnie nadają się do przygotowania nalewki, jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców!
Czego będziesz potrzebować do tak nietypowej wersji trunku?
- 0,5 kg malin (mrożonych);
- 0,2 kg cukru;
- 0,5 l czystej wódki.
Przepis nie różni się wiele od tego na nalewkę ze świeżych malin. Owoce przełóż do czystego i wyparzonego słoika, zasyp cukrem, przemieszaj, a naczynie zamknij i odstaw w chłodne oraz ciemne miejsce na 2 dni. W międzyczasie potrząsaj delikatnie słoikiem. Po tym czasie zalej owoce wódką, znowu wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, tym razem na co najmniej miesiąc. Jest gotowa, gdy uznasz, że smak i aromat ci odpowiadają! Oczywiście nic nie stoi, żeby nalewka malin mrożonych stała dłużej, będzie wtedy bardziej klarowna i mocniejsza.
Nalewkę przecedź przez sito, jeśli wolisz bardziej słodkie alkohole, możesz jeszcze dodać do niej cukru. Same owoce nadają się na przykład do ciast i deserów.
Nalewka z malin z miodem – przepis na pyszne połączenie
Chociaż tradycyjna nalewka z malin jest pyszna, to polecamy spróbować jeszcze ciekawszego połączenia: to nalewka z malin na spirytusie, z dodatkiem miodu i wódki. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne – spróbuj sam!
Potrzebujesz:
- 1,5–2 kg dojrzałych malin;
- 0,5 l spirytusu;
- 0,5 l wódki;
- 0,5 l miodu.
Umyj i wyparz słoik. Przebierz maliny – usuń wszystkie spleśniałe lub porażone owoce, pozostałe owoce dokładnie wypłucz. W naczyniu układaj je warstwami – warstwa malin, warstwa miodu. Poczekaj, aż owoce puszczą sok, po czym zalej je spirytusem i schowaj słoik w ciemne miejsce na 2–3 tygodnie. Gdy minie ten czas, dolej wódki i ponownie odstaw naczynie na kilka tygodni (co najmniej 4). Po tym czasie wystarczy, że (po przefiltrowaniu) przelejesz nalewkę do butelek. Tak przygotowaną miksturę trzymaj jeszcze przez kolejne co najmniej 3 miesiące. To pyszna nalewka, która ma też właściwości zdrowotne. Na pewno docenisz ją w zimie!
Nalewka z malin – właściwości
Nalewka z malin ma działanie silnie rozgrzewające, dlatego odrobina do herbaty lub kieliszek w zimie pomoże utrzymać ciepło w organizmie. Poza tym maliny pomagają na problemy z żołądkiem – likier w niewielkiej ilości może je złagodzić. Malinowa nalewka działa rozkurczowo i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.
Leave a Comment