Słony karmel już od kilku lat zdobywa popularność, szczególnie w branży spożywczej. Charakterystyczne połączenie słodkiego karmelu i soli wkroczyło także do produkcji napojów alkoholowych. W tym artykule podamy najlepszy przepis na nalewkę słony karmel. Sprawdź!
Nalewka słony karmel – najlepszy przepis na domowy likier słony karmel. Spróbuj pysznego trunku!
Jeśli lubisz słodkie trunki, to likier o smaku słonego karmelu z pewnością przypadnie ci do gustu. To pyszny napój z procentami wykonany na bazie masy kajmakowej lub mleka skondensowanego. Wspaniale sprawdzi się na różnego rodzaju okazje oraz podczas chłodnych, zimowych wieczorów.
Nalewka słony karmel – co to jest?
Nalewka słony karmel to przepyszny trunek, który doskonale nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków oraz jako aperitif. Może być także świetną bazą do stworzenia różnorodnych drinków. Dostaniesz go w niemal każdym sklepie spożywczym i monopolowym, gdzie często występuje pod nazwą krupnik słony karmel. Jednak zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie likieru w domu z wykorzystaniem kilku prostych składników. Cały proces nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut, a efekt końcowy jest zachwycający.
Jak podawać likier słony karmel?
Nalewka słony karmel ujawnia wszystkie nuty smakowe i zapachowe gdy jest dobrze schłodzona przed podaniem. W przeciwnym wypadku słodycz i słone akcenty ustępują miejsca wyraźnie wyczuwalnemu smakowi alkoholowemu. Nalewkę można podawać w specjalnych kieliszkach do likieru o małych pojemnościach, wyróżniających się charakterystyczną długą nóżką. Karmelowy trunek spożywa się zwykle solo na kostkach lodu lub jako smakowity dodatek do deserów lodowych. Doskonale komponuje się w towarzystwie kawy lub czekolady.
Nalewka świetnie sprawdzi się także jako dressing do sałatki owocowej. Możliwości jej wykorzystania jest znacznie więcej. Szczególnie popularny jest drink na bazie likieru w stosunku 1:1 z wódką z dodatkiem mrożonego espresso.
Nalewka słony karmel – przepis
Najlepszą nalewkę słony karmel przygotujesz we własnym domu z wykorzystaniem kilku łatwo dostępnych produktów. Takie rozwiązanie jest nie tylko smaczniejsze, ale również znacznie tańsze w porównaniu z dostępnymi w sklepach gotowymi trunkami.
Składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej;
- 250 ml mleka (1 szklanka);
- 1 szklanka śmietanki 30%;
- 0,5 litra czystej wódki wysokiej jakości;
- sól morska do smaku
Domowy likier karmelowy – przygotowanie
- Wyłóż masę kajmakową do rondelka z grubym dnem i podgrzewaj na małym ogniu. Przez cały czas mieszaj, aż masa stanie się płynna.
- Dodaj mleko i śmietankę. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu – w przeciwnym razie masa może się przypalić. Podgrzewaj przez około 3 minuty na małym ogniu. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do przestygnięcia.
- Następnie do przestudzonego płynu wlej powoli wódkę, mieszając całość rózgą lub przy pomocy miksera ustawionego na wolne obroty.
- Teraz czas na ostatnie szlify, czyli doprawianie. Dodaj sól morską, wymieszaj i spróbuj. W tym momencie możesz także dodać więcej alkoholu jeśli Twoim zdaniem nalewka ma zbyt mało mocy lub więcej kajmaku jeśli trunek potrzebuje dosłodzenia.
- Przelej likier do butelek i schowaj na noc do lodówki.
Nalewka słony karmel to bardzo oryginalny trunek, który z łatwością przygotujesz samodzielne. Zaskocz swoich gości tym przepisem!
Leave a Comment