Niemcy to kraj, w którym wytwarza się najwięcej piwa w Europie. Nie tylko jego ilość robi wrażenie, ale również zróżnicowanie – dostępne są one nawet w 4–5 tysiącach różnych gatunków. Dowiedz się, czym wyróżnia się niemieckie piwo oraz dlaczego cieszy się taką popularnością.
Niemieckie piwo jest znane i lubiane w całej Europie – poznaj jego najpopularniejsze rodzaje
Według luźnych statystyk każdego roku w Niemczech spożywanych jest aż 8 000 000 litrów piwa. Nie ulega wątpliwości, że mieszkańcy tego kraju kochają ten napój. Jednak niemieckie piwo smakuje nie tylko rodakom, ale też jest chętnie importowane za granicę – cieszy się renomą w całej Europie, a nawet poza jej granicami. W prawie każdym niemieckim barze czy restauracji można napić się ciemnego lagera czy chmielonego pilznera. Co ciekawe, browar jest wręcz integralnym elementem niemieckiej kultury, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie publicznych wydarzeń. Nic dziwnego, że niemieccy producenci piwa doszli do perfekcji w produkcji tego orzeźwiającego i smacznego trunku.
Niemieckie piwo – nieco historii
Bawarskie Prawo Czystości, czyli Reinheitsgebot, to pojęcie znane wielu miłośnikom piwa. Na czym tak naprawdę polega? Wprowadził je książę Wilhelm IV 23 kwietnia 1516. Miało obejmować nie tylko pojedyncze miasto, ale całą Bawarię, która do dnia dzisiejszego znana jest z warzenia najlepszego piwa. Ustawa ta wprowadziła wiele reguł – poruszała takie szczegóły, jak cena trunku, smak piwa, jego sprzedaż czy sposób serwowania. Można w niej znaleźć też informacje dotyczącą składu, jakim powinno się wyróżniać niemieckie piwo – jedynymi dopuszczonymi składnikami były woda, chmiel oraz słód jęczmienny. Prawo to miało przekonywać klienta o wysokiej jakości piwa oraz gwarantować użycie jedynie naturalnych surowców.
Niemieckie Prawo Czystości obecnie
Chociaż we współczesnych Niemczech nie jest już stosowane Bawarskie Prawo Czystości, nie oznacza to, że nie obowiązują w tym kraj żadne regulacje dotyczące warzenia piwa. W roku 1993 uchwalona została inna ustawa, także nawiązują do prawa czystości, która określa między innym skład czy sposób produkcji tego napoju. Na przykład mówi ona o tym, że do wytworzenia piw dolnej fermentacji można użyć tylko wody, chmielu, drożdży oraz słodu jęczmiennego, natomiast w przypadku piw górnej fermentacji dopuszcza się użycie innych słodów, glukozy, cukru trzcinowego lub buraczanego. Ustawa ta przewiduje też możliwość warzenia piw pszenicznych.
Najpopularniejsze piwa w Niemczech
Wśród piw niemieckich najpopularniejszym rodzajem tego trunku jest pils, nazywany też pilsnerem. Stanowi ono aż 2/3 tamtejszej produkcji. Jest to jasne piwo fermentacji dolnej, którego historia sięga aż 1295 roku. Ma lekki aromat zbożowy oraz wyraźnie odczuwalne nuty korzenne i kwiatowe. Jest bardzo klarowne oraz orzeźwiające. Jego znakiem charakterystycznym jest goryczka, wynikają z użycia specjalnych chmieli. Co ciekawe, obecnie dostępne są 3 rodzaje piwa w stylu pilsner – czeskie, niemieckie oraz amerykańskie. To niemieckie wyróżnia się niższym ekstraktem, co wpływa na jego wytrwałość i wyraźnie odczuwalne nachmielenie.
Znane i lubiane niemieckie piwo
Dużą popularnością w Niemczech cieszą się też piwa pszeniczne, w których znajduje się nie tylko słód jęczmienny, ale także dodatek pszenicy lub słodu pszenicznego – z czego tych drugich powinno być przynajmniej 50% w zasypie. Piwa pszeniczne mogą być jasne lub ciemne. W Niemczech są to głównie napoje górnej fermentacji. Przykładem takiego trunku może być hefeweizen, czyli bardziej owocowe piwo o wyrazistym słodowym aromacie. Nie jest ono dokładnie filtrowane, dzięki czemu charakteryzuje się mętną formą, wynikającą z użycia drożdży pszenicznych.
Regionalna specjalność Berlina
Chlubą Berlina jest piwo Weisse, które nazwane zostało szampanem północy przez wojska Napoleona w roku 1809. Miały na to wpływ między innymi jego elegancki charakter i wytrawny smak. Jest to piwo jasne i lekkie, mocno nagazowane z przyjemnym owocowym aromatem. W wyniku niskiej zawartości chmielu i białek posiada dużą, zbitą pianę. Dominuje w nim kwasowość, a goryczka jest bardzo niska. Bywa określane jako jedno z najbardziej orzeźwiających piw na świecie.
Ulubione niemieckie piwo, czyli koźlak
Jeszcze innym rodzajem piwa, które cieszy się dużą popularnością w Niemczech jest Bock, czyli popularnie zwany koślak. To ciemne piwo przeznaczone głównie do konsumpcji jesienią oraz zimą. Jest stosunkowo mocne, ponieważ zawartość alkoholu w nim wynosi nawet 7,5% objętości piwa. To piwo warzone sezonowe, które charakteryzuje się długim leżakowaniem i fermentacją. Ma przyjemny słodowy smak, chociaż wyczuwa się w nim także nutkę chmielowej goryczy.
Niemieckie piwo dymione
Co ciekawe, w Niemczech niemałą popularnością cieszą się także piwa dymione z charakterystycznym podwędzanym smakiem i aromatem. Do produkcji piwa dawniej stosowano suszony słód jęczmienny. Obecnie tworzone są też piwa oparte o słód pszeniczny z specyficznym, dymionek smakiem. Piwo typu dymionego jest najbardziej rozpowszechnione w dolnych rejonach Bawarii, a dokładniej w Bambergu.
Niemiecka kultura picia piwa
Nie ulega wątpliwości, że nasi zachodni sąsiedzi kochają piwo. Świadczy o tym między innymi najpopularniejszy festiwal tego napoju na świecie, czyli Oktoberfest, organizowany każdego roku w Niemczech we wrześniu lub październiku. Trwa on około 2–3 tygodni i w tym czasie przyciąga do Monachium miłośników piwa z całego świata. Podczas święta leje się ono strumieniami, a lokalne browary mogą zaprezentować swoje wyrobu gościom. Co ciekawe, większość piw jest specjalnie produkowane na tę okazję, a ich surowce i metody warzenia różnią się z roku na rok. Piwo jest nieodłączną częścią każdego święta organizowanego w tym kraju – podaje się je w ogródkach piwnych, pubach, barach i restauracjach.
Czy ty masz już swoje ulubione piwo? Jeżeli nie, to najlepsza pora, aby osobiście przekonać się, co mają nam do zaoferowania nasi zachodni sąsiedzi!
Leave a Comment