Przekąski do szampana mogą sprawić, że smak tego trunku będzie jeszcze lepszy. Dowiedz się, co warto przystawić do szampana, aby wzbogacić jego smak!
Przekąski do szampana – dowiedz się, z czym warto połączyć ten alkohol!
Szampan to lekki i orzeźwiający alkohol. Najbardziej kojarzony jest z zabawami sylwestrowymi. Jednak nic przecież nie stoi na przeszkodzie, aby pić go i w inne pory roku. A skonsumowanie odpowiednich przystawek przy okazji picia szampana może dodatkowo poprawić wrażenia smakowe. Polecamy najlepsze i najbardziej popularne przekąski do szampana.
Przekąski do szampana – kawior
Pierwsza z przekąsek do szampana, którą polecamy, to kawior. Jest to danie wykwintne i z pewnością nie tanie. Jednak nie ulega wątpliwości, że jego smak idealnie komponuje się z szampanem. Idealna będzie czerwona ikra ryb takich jak łosoś i jemu podobne. Znakomicie sprawdzi się także kawior z jesiotra podany na grzance z masłem. Wszystko to stworzy z szampanem niezapomniane połączenie. Z jednej strony głębia smaku kawioru, z drugiej delikatna kwasowość szampana.
Przekąski do szampana – foie gras
Druga z proponowanych przez nas przekąsek do szampana to foie gras. Innymi słowy są to gęsie wątróbki. To danie to bardzo intensywny, nieco żelazisty smak. Tworzy z szampanem unikatowy kontrast. Posmakuj tego połączenia, a na pewno będziesz zadowolony. Oczywiście najlepsza będzie gęsia wątróbka świeża. Sprawdzi się jednak także wersja konserwowa, która może być o wiele łatwiej dostępna.
Przekąski do szampana – wędzony łosoś
Ostatnia przekąska do szampana, którą proponujemy, to łosoś. A konkretnie jego wędzona wersja. Taka ryba jest tłusta i intensywna. Nietrudno zauważyć, że zestawianie mocnych smaków przystawek z delikatnością szampana to naczelna zasada kontrastu, która przyświeca umieszczonym tu poradom. Wędzony łosoś to oryginalny i mocny smak ryby. Kontrowany przez szampan zapewni ci ciekawe doznania smakowe.
Leave a Comment